Preţurile petrolului se stabilizează, în urma anunţului Arabiei Saudite privind reluarea în totalitate a producţiei în această lună

Economica.net
18 09. 2019
aramco_675849765894_15426000

Indicele MSCI pentru acţiunile din regiunea Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a urcat cu 0,13%, în timp ce indicele japonez Nikkei a stagnat, scrie News.ro.

Acţiunile de pe Wall Street au crescut marţi, indicele S&P 500 avansând cu 0,26%.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 0,1%, la 64,50 de dolari pe baril, cedând peste 60% din creşterea consemnată după atacul care a avut loc sâmbătă împotriva unor instalaţii petroliere majore din Arabia Saudită.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa din SUA, a scăzut cu 0,5%, la 59,06 dolari pe baril, comparativ cu un maxim de 68,38 de dolari pe baril atins luni.

Ministrul saudit al Energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman, a încercat marţi să calmeze pieţele, afirmând că regatul va relua producţia de petrol întreruptă de atacuri până la sfârşitul lunii septembrie şi că livrările către clienţi au revenit la nivelul anterior atacurilor.

”Cred că creşterea preţurilor petrolului va fi de scurtă durată, având în vedere că economia mondială nu evoluează prea bine”, a declarat Akira Takei, manager de fonduri la Asset Management One.

Cu toate acestea, tensiunile geopolitice susţin preţul petrolului şi unele active considerat sigure, cum sunt obligaţiunile americane.

Un oficial american a declarat marţi că Statele Unite cred că atacurile au provenit din sud-vestul Iranului, o evaluare care ar putea spori rivalitatea dintre Teheran şi Riad.

Incertitunile din Orientul Mijlociu sunt amplificate de sondajele de la ieşirea de la urne din Israel, care au arătat rezultate prea strânse pentru declara câştigătorul. Acest rezultat sugerează că lupta premierului Benjamin Netanyahu pentru supravieţuirea sa politică ar putea continua.

În Statele Unite, dobânzile pe termen scurt au crescut în această săptămână, dobânzile overnight urcând la 7% din cauza unor factori sezonieri, precum plăţi uriaşe pentru taxe şi obligaţiuni. Acest fapt a determinat Rezerva Federală din New York să efectueze miercuri prima sa operaţiune repo din ultimii peste 10 ani, pentru a furniza fonduri pe piaţă.