Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,3% , în mai 2013 – INS

Preţurile producţiei industriale din România au scăzut, în mai 2013, comparativ cu luna precedentă, în medie cu 0,3%, potrivit datelor publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - mar, 02 iul. 2013, 07:41
Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,3% , în mai 2013 - INS

Preţurile producţiei industriale au scăzut atât pe piaţa internă cu 0,1%, cât şi pe piaţa externă, cu 0,6%.

Faţă de luna mai 2012, preţurile producţiei industriale au fost mai mari cu 2,6%, cu 2,3 puncte procentuale sub creşterea înregistrată pe piaţa internă şi cu 4,4 puncte procentuale peste evoluţia înregistrată pe piaţa externă.

Potrivit INS, comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale au înregistrat scăderi: cu 0,6% în industria bunurilor intermediare şi cu 0,5% în industria bunurilor de capital. În cazul grupei bunurilor de folosinţă îndelungată şi a bunurilor de uz curent s-au înregistrat creşteri ale preţurilor cu 0,2%. Preţurile produselor energetice s-au situat aproape la acelaşi nivel înregistrat în luna anterioară.

În luna mai 2013, comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, preţurile producţiei industriale au crescut semnificativ la bunurile de uz curent şi la produsele energetice: cu 6,4% şi respectiv cu 4,7%. Celelalte mari grupe industriale au înregistrat creşteri de preţ sub nivelul mediu estimat pe total industrie. Astfel, au fost tranzacţionate la un preţ mai mare: bunurile de folosinţă îndelungată cu 2,3%, bunurile intermediare cu 0,2% şi bunurile de capital cu 0,1%.

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) reprezintă, alături de Indicele preţurilor de consum, Indicele produselor agricole şi Indicii preţurilor producţiei pentru servicii, un indicator cheie pentru măsurarea inflaţiei şi pentru determinarea deflatorului Produsului Intern Brut în România.

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) este bazat pe o anchetă lunară şi măsoară evoluţia medie a preţurilor mărfurilor industriale produse în România şi vândute direct de producători, atât pe piaţa internă cât şi pe piaţa externă. IPPI este calculat ca medie ponderată, folosind evoluţia lunară a preţurilor şi ponderile aferente produselor industriale. Ponderile reprezintă importanţa relativă a fiecărui produs în totalul producţiei industriale, folosind ca variabilă cifra de afaceri înregistrată în anul 2010.

De asemenea, INS precizează că datele pentru luna aprilie 2013 sunt rectificate, iar datele pentru luna mai 2013 sunt provizorii.

Te-ar mai putea interesa și
Anunţ de la DNA despre un dosar de mită a unui şef de la Glovo
Anunţ de la DNA despre un dosar de mită a unui şef de la Glovo
Theodor Răzvan Chiscăneanu, manager de operaţiuni - responsabil de flotele de curieri în cadrul companiei Glovo, a încheiat un acord cu Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în care îşi......
Criză petrol – Care sunt estimările OPEC şi IEA pentru 2025, în contextul războiului comercial
Criză petrol – Care sunt estimările OPEC şi IEA pentru 2025, în contextul războiului comercial
Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) şi-a revizuit, marţi, estimările privind creşterea cererii mondiale de petrol ...
Vânzările de mașini electrice, în creștere solidă în martie
Vânzările de mașini electrice, în creștere solidă în martie
Vânzările globale de automobile electrice au crescut cu 29% în ritm anual în luna martie, ajutate de creșterile înregistrate ...
China dă „interzis” la avioanele Boeing
China dă „interzis” la avioanele Boeing
Autorităţile de la Beijing au ordonat companiilor aeriene chineze să nu mai comande avioane de la producătorul american ...