România este singura țară din regiune al cărei Produs Intern Brut(PIB) va ajunge la nivelul de dinainte de criza COVID 19 chiar din 2021, estimează analiza economiștilor austrieci.
Țara noastră va continua să performeze din acest punct de vedere și în 2022, 2023, cu un avans al PIB, care va fi depășit doar de cel al Ungariei, în 2022.
” România este singura țară din regiune al cărei PIB va ajunge la un vârf deja din 2021,pe fondul investițiilor alimentate de banii europeni, dar și al efecetului de bază (nr. comparația cu 2020, un an de prăbușire economică, este avantajoasă). Pe de altă parte, Ungaria (în 2021 și 2022), Polonia (în 2022 și 2023) și România (în 2021 și 2023) vor fi motoarele creșterii economice din regiune. Polonia și România vor atinge nivelul de dinainte de criză până la finalul lui 2021, iar celelalte țări pe parcursul anului 2022″, anticipează economiștii austrieci.
Dacă în 2021 consumul va fi cel care va trage înainte economia, ajutat și de o evoluție mai bună a agriculturii, din 2022 principala componentă a creșterii PIB va fi formarea brută de capital fix (simplu spus formarea brută de capital este ce rămâne din PIB dacă scădem consumul și exporturile, adică valoarea investițiilor). Aceasta este o altă veste bună, în condițiile în care România a suferit din această privință, având cea mai mică pondere în PIB a formării brute de capital, indicator care arată perspectivele economiei.
Consolidare fiscală graduală, creșteri de prețuri și deficite
De partea cealaltă, România marchează recorduri negative în ceea ce privește creșterea prețurilor și deficitele. Raportul austriecilor evidențiază explozia tarifelor din energie din România atunci când arată că prețurile vor continua să crească pe tot parcursul anului 2021. ” Creșterea cererii agregate în contextul ridicării restricțiilor COVID 19 a dus la inflamarea prețurilor și la o dereglare a raportului cerere/ofertă, punând prețiune pe costurile de producție”, explică analiza citată.
Pe de altă parte, cele mai mari probleme ale economiei României rămân deficitele. Ocupăm primul loc în regiune nu doar în ceea ce privește deficitul bugetar, peste 9% în 2020, dar și în ceea ce privește deficitului contului curent al balanței de plăți, adicăs, simplu spus diferența dintre ce intră și ce iese din țară.
” Cele mai mari surplusuri în balanța de plăți au fost înregistrate în Slovenia și Polonia (peste 6% din PIB), în timp ce cele mai mari deficite sunt în România și Turcia (3,3% și, respectiv, 5,5%)”, scriu economiștii.
Deficitul bugetar foarte ridicat, arată sursa citată, a afectat și capacitatea României de a sprijini economia prin măsuri care să compenseze efectele Pandemiei. Țara noastră a alocat doar 6% din PIB acestui scop, cel mai mic nivel din regiune. De altfel, notează austriecii, UE a recomandat României să tempereze acest tip de intervenții, având în vedere nivelul deficitului bugetar.
De partea cealaltă, economiștii băncii centrale a Austriei apreciază că nivelul ridicat al deficitului va impune o consolidare fiscală, care va avea loc gradual. Aceasta deja a început, prin înghețarea salariilor bugetarilor și va continua inclusiv prin reduceri de cheltuieli, dar și prin creșteri de taxe sau impozite, conform raportului.