Previziuni pentru piaţa imobiliară în 2021. Cum ar putea evolua preţurile în marile aglomerări urbane din România

În contextul pandemiei, prioritățile în materie de locuire s-au schimbat – fapt ce antrenează schimbări în materie de dezvoltări rezidențiale.
Economica.net - mie, 20 ian. 2021, 09:28
Previziuni pentru piaţa imobiliară în 2021. Cum ar putea evolua preţurile în marile aglomerări urbane din România

Fie că ești interesat să vinzi, să cumperi sau să închiriezi o locuință în 2021, cu siguranță ești interesat de cum va arăta piața imobiliară în anul ce ne stă înainte. Epidemia de Covid-19 a produs schimbări în multe domenii ale vieții sociale, iar rezidențialele nu fac excepție. Din cele de mai jos vei afla care sunt principalele trenduri care se conturează în ceea ce privește comportamentul consumatorilor – cumpărători sau chiriași , dar și previziunile specialiștilor cu privire la evoluția preţurilor locuințelor.

Cum va arăta piața imobiliară în 2021. Principalele trenduri care se conturează

În contextul răspânditei tendințe de a lucra de acasă, cerințele și așteptările românilor în materie de locuire s-au schimbat semnificativ pe parcursul lui 2020. La modul general, majoritatea oamenilor simt nevoia ca spațiul în care acum își petrec în proporție covârșitoare timpul să le ofere un grad sporit de confort. Această nevoie se poate manifesta, însă, în moduri diferite:

Locuințele „verzi”, tot mai atractive

Reprezentanții EcoVillas, dezvoltatorul ansamblului rezidențial Loft Green Apartments, anticipează un interes sporit pentru locuințe „verzi”, cumpărătorii punând un mai mare accent pe eficientizarea consumului de energie și chiar pe capacitatea de a funcționa independent față de sistemele centralizate de utilități. „Vedem deja în orașe din România facilități oferite dezvoltatorilor de proiecte verzi, ceea ce este un stimulent important pentru investitori. La Loft Green Apartments și în toate proiecte EcoVillas suntem cu un pas înaintea acestui trend și am alocat deja sume importante pentru dezvoltarea unor proiecte prietenoase cu mediul”, subliniază oficialii companiei.

Locuințele „prietenoase cu mediul” au de câștigat în fața celor tradiționale, datorită gradului mai ridicat de confort oferit

Apropierea de natură

Una dintre tendinţele generate de necesitatea de a petrece atât de mult timp în propriile case este amplificarea nevoii de a te putea bucura și de aer liber, din când în când. Acesta este motivul pentru care locuințele amplasate în zone mai „aerisite”, aproape de natură sau care să ofere măcar posibilitatea unei plimbări plăcute sunt, astăzi, mult mai apreciate. Pentru locuitorii marilor aglomerări urbane – precum București, Cluj, Iași, Timișoara, Constanța, Brașov, dar nu numai, acest trend se traduce printr-un interes sporit acordat proiectelor rezidențiale cu densitate mai redusă, amplasate, de regulă, în zonele mai liniștite de la periferie. „Cea mai mare parte a cererii pentru locuințele din Loft Green Apartments vin din partea celor care deja dețin un apartament in interiorul orașului”, punctează oficialii EcoVillas.

Focus pe tehnologie

În contextul epidemiei de coronavirus, una dintre tendințele ce pot identificate pentru piața imobiliară în 2021 este reprezentată de imperativul dotării locuințelor cu toate cele necesare lucrului de acasă – începând cu o conexiune de calitate la internet și un spațiu amenajat în mod adecvat și continuând cu toate echipamentele și soluțiile tehnologice necesare impuse de asigurarea unor condiții optime de lucru. „Cum cel mai probabil în viitor lucrul de acasă se va combina cu lucrul din birou, aceste investiții vor continua, iar în tandem cu acest trend, dezvoltatorii vor aloca spații în care locuitorii din ansamblurile rezidențiale să lucreze sau chiar să aibă întâlniri de afaceri”, estimează reprezentanții EcoVillas.

Facilitățile, și mai importante decât până acum

În ceea ce privește piața închirierilor, un studiu realizat de Unlock Research pentru compania de consultanță imobiliară Colliers International relevă că pentru majoritatea chiriașilor este foarte important accesul la o serie de facilităţi – parcurile, tendinţele și locurile de joacă contează astăzi aproape la fel de mult ca proximitatea unor mijloace de transport în comun. În plus, dacă apropierea de un supermarket a fost totdeauna o cerință importantă, în momentul de față aproape jumătate dintre chiriași consideră că și proximitatea unei farmacii se află în topul priorităților.

„Pandemia a generat schimbări puternice în relația oamenilor cu spațiul lor de locuit, în timpul lockdown-ului locuința crescând în importanță, tendință care s-a păstrat și după. A devenit din ce în ce mai important cum arată spațiul, atât în casă, cât și împrejurimile acesteia, precum și ce facilități ai în apropiere. Pentru piața de chirii, dincolo de nevoia de siguranță și de a nu lua decizii ce presupun investiții ridicate, a crescut și nevoia de un upgrade, de un standard de locuire mai bun, chiriașii nefiind mulțumiți de condițiile actuale ale pieței.”

 

Alexandra Cojocaru, partener, Unlock Research

Pentru chiriași contează atât condițiile oferite de o locuință în sine, cât și facilitățile disponibile în împrejurimile acesteia

Evoluția prețurilor la imobiliare în marile orașe din România. Ce prevăd specialiștii în domeniu pentru anul viitor

După această trecere în revistă a principalelor tendințe identificate de specialiști pentru piața imobiliară, cu siguranță te întrebi și dacă aceasta crește sau scade în momentul de față – și, mai exact, cum vor evolua prețurile locuințelor (inclusiv case) în 2021.

După un avans de 1,2% în noiembrie, preţurile apartamentelor au înregistrat o evoluție pozitivă și în luna decembrie: este vorba despre un avans de 1,5%, potrivit datelor Imobiliare.ro, cel mai mare portal de anunțuri de profil de pe piața autohtonă. În plus, tendința generală la acest capitol a fost, per ansamblul anului 2020, una ascendentă: la nivelul lui decembrie, pretențiile vânzătorilor de apartamente (cu 1, 2, 3 sau 4 camere) erau cu 2,2% mai mari comparativ cu începutul lui 2020, situându-se la o medie de 1.371 de euro pe metru pătrat util (față de 1.341 de euro pe metru pătrat).
„De când lucrez în imobiliare, după ce s-a terminat criza [economică] din 2008, toată lumea așteaptă să scadă prețurile. Prețurile, însă, nu scad. Piața noastră este în creștere, dacă ne uităm la cifre. Nu vorbim despre ce spune o persoană sau alta, statisticile oficiale arată că există creștere și că ea va exista în continuare, totul, automat, dacă va fi susținut de economie”, a subliniat Bogdan Iliescu, Associate Director Residential al companiei Crosspoint Real Estate, în cadrul emisiunii imoExpert.

Sursă foto: Dreamstime.com

Te-ar mai putea interesa și
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în lumina alegerilor din SUA, lumea este în pragul unei noi realităţi şi......
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice ...
Producătorul european de baterii pentru EV-uri, Northvolt, mizează pe finanțări suplimentare care-i vor permite să iasă din faliment până la sfârșitul lui ianuarie
Producătorul european de baterii pentru EV-uri, Northvolt, mizează pe finanțări suplimentare care-i vor permite să iasă ...
Producătorul suedez de baterii pentru vehicule electrice Northvolt a declarat vineri că se așteaptă să primească finanțare ...
Meteorologii spun că România va suferi de secetă doar local în sudul și estul Olteniei
Meteorologii spun că România va suferi de secetă doar local în sudul și estul Olteniei
Conţinutul de apă în sol va înregistra valori scăzute doar local în sudul şi estul Olteniei, în cursul săptămânii ...