Prezenţa unui portavion chinez provoacă tensiuni în Marea Chinei

Un grup de nave de război chineze conduse de un portavion au pătruns luni în partea de nord a Mării Chinei şi au trecut la sud de Taiwan pentru un exerciţiu militar, a anunţat ministerul apărării din insulă, informează Reuters şi EFE.
Economica.net - lun, 26 dec. 2016, 09:23
Prezenţa unui portavion chinez provoacă tensiuni în Marea Chinei

Manevrele militare vin după tensiuni cu privire la insula Taiwan, pe care China o consideră teritoriu propriu, după ce preşedintele insulei a vorbit la telefon cu Donald Trump.

Ministerul taiwanez al apărării a anunţat că portavionul Liaoning, însoţit de cinci nave de război, o trecut pe lângă Insulele Pratas, controlate de Taiwan şi s-au îndreptat către sud-est.

Conform EFE, autorităţile japoneze au anunţat că monitorizează cu atenţie mişcările portavionului care a trecut prin culoarul dintre Miyako şi Okinawa către Pacific.

La Beijing, presa chineză de stat scrie că portavionul a demonstrat că şi-a îmbunătăţit capacităţile de luptă şi că va naviga mai departe.

„Flota chineză va naviga în estul Pacificului mai devreme sau mai târziu. Când portavionul chinez va apărea în largul SUA într-o bună zi, va atrage atenţia asupra regulilor maritime”, scrie cotidianul Global Mail luni.

China a reacţionat recent la prezenţa patrulelor navale americane în apropierea insulelor pe care China le revendică în Marea Chinei de Sud. O navă chineză a capturat săptămâna trecută o dronă a unei nave americane de cercetare oceanografică, însă a returnat-o la scurt timp.

Portavionul de construcţie sovietică Liaoning a mai participat în trecut la exerciţii militare în Marea Chinei de Sud, însă Beijingul este departe de a fi perfectat portavionul la nivelul celor deţinute de SUA.

În Decembrie 2015, China a anunţat că al doilea portavion este în construcţie, însă data lansării sale nu este încă clară.

China şi-ar putea intensifica şi producţia de aeronave în următorii 15 ani, conform unui raport recent al Pentagonului.

China revendică o mare parte din Marea Chinei de Sud, cu un trafic intens, în valoare de 5 trilioane de dolari pe an. Ţările vecine, Brunei, Malaysia, Filipine, Taiwan şi Vietnam, au formulat şi ele revendicări.

Sursa: AGERPRRES

Te-ar mai putea interesa și
Electrica și compania emirateză Esyasoft înființează o companie dedicată tehnologiilor de stocare a energiei și digitalizării rețelelor
Electrica și compania emirateză Esyasoft înființează o companie dedicată tehnologiilor de stocare a energiei și digitalizării ...
Astăzi, la sediul Ministerului Energiei, a avut loc semnarea oficială a documentelor de constituire a noii companii din cadrul Grupului Electrica, denumită Electrica Esyasoft Smart Solutions S.A....
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Firma ungară MVM CEEnergy este în negocieri cu compania turcă de gaze Botas pentru un nou acord de import de gaze, a anunţat ...
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit ...
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...