Prezi marchează începutul erei post-powerpoint

Economica.net
14 06. 2012
aaaaaaa_04115400

Chiar şi la două zile de la prezentarea lui Peter Halacsy la Prezi Camp Timișoara persistă întrebarea legat de ce anume mai concret a făcut acesta de a putut fermeca de aşa manieră audienţa. Pe lângă vivacitatea și stilul interactiv, punctat de glume, al celui care și-a petrecut mai mulți ani în fața studenților ca profesor asistent de New Media la Universitatea de Tehnologie din Budapesta, acesta a reuşit să capteze atenţia participanţilor cu ajutorul Prezi, un editor de prezentări care marchează începutul erei post-powerpoint.

Iată ce scriu, mai concret, cei de la Das Cloud despre Prezi: Imaginați-vă că, la început, o prezentare Prezi apare sub forma unui banal bob de orez. Dar faceţi un zoom pe el şi veţi descoperi pe suprafaţa acestuia nu doar cuvinte scrise – aşa cum le gravau cândva bătrânii artizani ai Anatoliei -, ci şi imagini sau secvențe video, grupate toate în mai multe zone între care prezentarea te anunță că te va purta. Dacă vreţi, un fel de imagine de ansamblu pe o imensă tablă de școală. Numai că în cazul de faţă nu privitorul este cel ce se mișcă în fața tablei pentru a vedea exact ceea ce-l interesează, ci tabla se mișcă pe plan vertical și orizontal , aducând constant în fața privirii elementul important. Un alt zoom-in atrage după sine un alt plan, astfel că poţi avea surpriza să descoperi, de exemplu, o nouă propoziţie în ceea ce părea a fi un simplu braţ al literei T.

Acest zoom-in zoom-out permanent, inspirat parcă de fractali, face ca prezentările să fie mai dinamice. Dacă prezentările Power Point (.ppt) lucrează cu slide-uri, Prezi e în schimb un mod de prezentare non-liniară, spațial și vizual. Totuşi, există cel puțin un inconvenient: e mai ușor să faci o prezentare în Power Point (sau Keynote-ul celor de la Apple). Cu Prezi ai nevoie nu doar de ceva timp să te obișnuiești, dar și de o migală soră cu cea a scribilor antici şi boabele lor de orez.

Să fie însă acesta viitorul prezentărilor digitale? Cei 10 milioane de oameni care folosesc deja Prezi sugerează, indirect, un răspuns afirmativ. Un „da” întărit de milionul de noi utilizatori pe care aplicaţia dezvoltată în Ungaria îi atrage în fiecare lună. Vezi video şi mai multe detalii aici