Potrivit sursei citate, vizita şefului diplomaţiei române a avut drept scop evaluarea modului în care sunt aplicate măsurile decise de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi care ţin de competenţele sale pentru fluidizarea procesului de votare în turul doi al alegerilor prezidenţiale.
„În cadrul întrevederii au fost discutate măsuri pentru eficientizarea şi fluidizarea procesului de electoral în cadrul celor 5 secţii de votare organizate pe teritoriul Germaniei. Consulul General al României la Munchen, Anton Niculescu, a prezentat demersurile întreprinse de Consulatul General la Munchen în vederea fluidizării procesului electoral, şi anume: suplimentarea numărului de ştampile şi cabine până la limita maximă, stabilirea unui flux unic cu intrare şi ieşire separate pentru secţia de votare, stabilirea unui parteneriat solid cu poliţia bavareză pentru asigurarea normelor de securitate necesare, organizarea unei echipe de 30 de voluntari cu rol cheie în comunicarea cu cetăţenii şi distribuirea declaraţiilor pe proprie răspundere”, se arată în comunicatul citat.
De asemenea, precizează sursa menţionată, ministrul Teodor Meleşcanu a avut o discuţie cu parlamentarul federal, Bernd Fabritius, preşedinte al Uniunii Saşilor Transilvăneni din Germania.
„Ministrul afacerilor externe a folosit acest prilej pentru a face un apel la cetăţenii români care vor vota în Germania de a se prezenta din timp la vot şi a folosi toată perioada de 14 ore alocată votării. Ministrul Teodor Meleşcanu, a subliniat, de asemenea, că Ministerul Afacerilor Externe a luat toate măsurile care ţin de competenţele sale legale pentru asigurarea unor condiţii bune pentru exercitarea dreptului de vot în străinătate de către cetăţenii români la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. În acest sens, l-a asigurat pe deputatul în Parlamentul Federal că infrastructura misiunilor diplomatice şi consulare unde s-au amenajat secţii de votare este pregătită cu personalul de sprijin şi cu logistica necesară pentru a putea răspunde exigenţelor unui proces electoral fluent în condiţii de legalitate, corectitudine şi neutralitate”, mai informează MAE.