Prietenia ruso-germană se cimentează: Gazprom l-a angajat pe fostul şef al Parlamentului german
Grupul rus Gazprom l-a propus pe germanul Henning Voscherau, fost preşedinte al camerei superioare a parlamentului german (Bundesrat), pentru funcţia de preşedinte al consiliului director al companiei South Stream Transport AG care se va ocupa de proiectul gazoductului South Stream, potrivit unui comunicat al grupului rus.
Henning Voscherau va fi numit în mod oficial la prima reuniune a boardului companiei, în luna aprilie.“Suntem încrezători că experienţa extinsă a lui Henning Voscherau în domeniul instituţiilor internaţionale şi reputaţia sa solidă va avea o contribuţie semnificativă la implementarea la timp şi cu succes a proiectului South Stream”, a declarat directorul genral de la Gazprom,Alexei Miller
Henning Voscherau, fost primar în Hamburg şi fost preşedinte al Bundesratului, este şi fratele lui Eggert Voscherau, cel care conduce consiliul director al grupului german BASF, unul din acţionarii proiectului South Stream.
Nu este prima dată când Gazprom angajează nume mari ale politicii germane. Gerhard Scroeder, fostul cancelar al Germaniei, a fost numit de Gazprom la conducerea Nord Stream AG, gazoductul deja operaţional din nordul Europei, prin care Germania primeşte direct gaze ruseşti, prin conducta instalată pe fundul Mării Baltice. Proiectul a fost pus la cale la jumătatea deceniului trecut, chiar de Schroeder, care era atunci cancelar, şi de Vladimir Putin şi a beneficiat de larga susţinere a politicianului german. Schroeder a fost angajat de Gazprom după ce a pierdut alegerile în faţa Angelei Merkel.
South Stream, despre care toată lumea s-a pus de accord că este un concurent al proiectului european Nabucco, este un proiect gândit de Gazprom prin care gazul rusesc să ajungă în Europa ocolind ţările tradiţionale de tranzit, ca Ucraina sau Belarus. Gazoductul urmează să traverseze Marea Neagră, iar din Bulgaria se va împărţi în două ramuri, spre Italia şi spre Austria.
Gazprom deţine 50% din proiectul South Stream, 20% aparţin grupului italian Eni, în timp ce grupul francez EDF şi grupul german Wintershall deţin fiecare câte 15%.