Prima Casă: Guvernul alocă încă 500 de milioane de lei pentru anul 2016

PRIMA CASA - Ministerul Finanţelor va suplimenta cu 500 de milioane de lei plafonul de garanţii aferent anului 2016 pentru creditele din Programul "Prima Casă" , au declarat pentru ECONOMICA.NET surse guvernamentale.
Mihai Nicuţ - mar, 10 mai 2016, 07:11
Prima Casă: Guvernul alocă încă 500 de milioane de lei pentru anul 2016

Plafonul de garanţii va fi suplimentat cu 500 de milioane de lei, sumă în care intră 35 de milioane de lei din garanţiile actuale, care vor fi redistribuite băncilor care au rămas fără bani, potrivit surselor noastre. Ministerul Finanţelor va face un anunţ oficial legat de suplimentarea garanţiilor în cursul zilei de azi.

Informaţia referitoare la suplimentarea plafonului pentru garanţiile din programul „Prima Casă” a fost publicată de ECONOMICA.NET săptămâna trecută, în contextul în care, în ritmul actual de acordare a creditelor „Prima Casă”, garanţiile ar fi urmat să se epuizeze până la finalul acestei luni. Mai multe informaţii, aici:

Programul Prima Casă 2016 va fi suplimentat – surse guvernamentale

‘Programul Prima Casă este probabil cel mai de succes program guvernamental. De la momentul iniţierii sale, în 2009, până la data de 1 mai 2016 au fost acordate peste 178.000 de garanţii, reprezentând un volum total de garantare de circa 15 miliarde de lei, aferent unor finanţări în valoare de 29,8 miliarde de lei. Rata de neplată în cadrul Programului este de 0,34% din total credite acordate’, se menţionează în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor MFP, iniţiativa legislativă parlamentară privind darea în plată, aprobată prin Legea nr. 77/2016, după reexaminare, a creat o incertitudine mare atât în privinţa aplicabilităţii legii asupra creditelor contractate prin programul ‘Prima Casă’, cât şi din perspectiva impactului acestei legi asupra pieţei imobiliare şi pieţei creditului ipotecar.

‘Aceşti factori au condus la o cerere foarte mare pentru acordarea de garanţii în cadrul Programului în primele patru luni ale anului 2016. S-a ajuns la situaţia fără precedent în care plafoanele alocate băncilor pentru întreg anul 2016 au fost utilizate extrem de rapid’, se precizează în comunicat.

În 2016, până la data de 1 mai 2016, au fost acordate 13.100 de garanţii în valoare de 1,2 miliarde de lei faţă de perioada similară a anilor 2015 şi 2014, în care au fost acordate garanţii în valoare de circa 668 milioane de lei şi respectiv 536 milioane de lei. Aceste evoluţii au condus la necesitatea celei de-a doua redistribuiri a plafoanelor alocate pe instituţii financiare în 2016.

În condiţiile unui grad mare de utilizare a plafoanelor alocate, pentru a onora solicitările de suplimentare a plafoanelor venite din partea instituţiilor de credit finanţatoare, sumele constituite pentru acoperirea necesităţilor de garantare în urma primei redistribuiri au fost alocate în favoarea unui număr de 4 finanţatori, care au consumat efectiv sumele alocate.

‘Ministerul Finanţelor Publice va monitoriza indicatorii pieţei creditelor ipotecare pentru persoane fizice în perioada imediat următoare şi va anunţa în curând strategia pe termen mediu privind derularea Programului Prima Casă. La elaborarea acestei strategii se vor avea în vedere factori precum creşterea venitului real disponibil al populaţiei, urmare a măsurilor fiscale şi de majorare a salariilor din ultimii ani, precum şi evoluţia pieţei ipotecare în raport cu cea a Programului Prima Casă. Scopul este ca, pe termen mediu, acest Program să nu producă distorsiuni asupra pieţei’, se mai menţionează în comunicat.

Totodată, Ministerul Finanţelor Publice propune includerea unor prevederi legislative aferente programului ‘Prima Casă’, pentru a responsabiliza instituţiile finanţatoare participante în sensul evitării situaţiilor de asumare a angajamentelor de creditare în lipsa resurselor de garantare disponibile. Acest fapt conduce la încurajarea clienţilor să semneze antecontracte de vânzare-cumpărare, fără a avea o certitudine în privinţa sursei de finanţare şi garantare.

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat la finele lui februarie că plafonul total de garantare de 1.690.330.155 de lei, aferent programului ‘Prima casă”, pentru anul 2016, a fost alocat în întregime, iar băncile comerciale au pusă la dispoziţie întreaga sumă.

Potrivit unui comunicat al MFP, finanţatorii participanţi la program acordă credite ”Prima casă’, în baza alocării sumei de 200 de milioane de lei provenite din rambursări de rate de capital efectuate până la data de 31.12.2015, din diferenţele rămase neutilizate din sumele alocate anul trecut, în valoare totală de 172,58 milioane de lei şi din plafonul reutilizat în condiţiile legii, disponibil până la data de 31.12.2016, de 17,75 milioane de lei, precum şi din plafonul suplimentar de 1,3 miliarde de lei acordat prin HG nr. 1016/30.12.2015.

Odată cu alocarea acestui plafon, practic, au fost puse la dispoziţia băncilor toate plafoanele disponibile pentru acest an, conform prevederilor legale în vigoare.

Pentru finanţatorii care au transmis solicitări de alocare a plafonului de 1,3 miliarde de lei pentru anul 2016, respectiv Alpha Bank, Creditcoop, Banca Românească, Banca Transilvania, Bancpost, Leumi, BCR, BRD, CEC, Credit Agricole, Garanti, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, suma a fost repartizată prin efectuarea de alocări pro rata în cadrul acestuia, în funcţie de solicitările transmise de bănci.

La mijlocul lunii aprilie, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat modificările la proiectul Legii dării în plată, în urma cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis, cu 207 voturi ‘pentru’, unul ‘împotrivă’ şi o abţinere.

Cele mai importante modificări vizează eliminarea din proiectul de lege a programului ‘Prima Casă’ şi ridicarea plafonului celor cu credite de nevoi personale cu ipotecă la 250.000 de euro. O altă modificare prevede că legea se aplică şi în cazul persoanelor care au fost executate silit.

Legea dării în plată a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis pe 28 aprilie.

Informaţia despre plafonul de 500 de milioane de lei pentru programul Prima Casă 2016 a apărut pentru prima dată pe Capital.ro.


Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...