Prima Casă: Cât te costă şi de ce acte ai nevoie după ce ai primit aprobarea de la Fond

Legea dării în plată a dus la majorarea avansurilor la creditele ipotecare şi i-a determinat pe români să acceseze un credit Prima Casă, garantat de stat, pentru care avansul este de doar 5%. Pentru a accesa programul, un român are nevoie de circa 4.000 de euro, reprezentând avans şi taxe. Asta fără a include comisionul unui agent imobiliar, dacă este cazul. 
Andrada Ghira - mar, 19 iul. 2016, 21:02
Prima Casă: Cât te costă şi de ce acte ai nevoie după ce ai primit aprobarea de la Fond

Buluceala la Prima Casă a făcut ca banii alocaţi pentru acest an să se epuizeze în aprilie. La mai bine de o lună a venit supliementarea fondurilor cu 500 de milioane de lei, bani care ajung în mare parte pentru creditele aflate deja în lucru.

Ieri, 18 iulie, Ministerul Finanţelor a anunţat realocarea a 28 de milioane de lei, garanţii pentru credite din programul „Prima Casă”, dar şi constituirea unui fond de rezervă de 10 milioane de lei, din care băncile care îşi epuizează plafoanele de garanţii se pot alimenta pentru a acorda credite.

CITEŞTE ŞI Mai mulţi bani pentru „Prima Casă”. Finanţele au redistribuit bani către 9 bănci. BCR a luat cel mai mult

Sute de români aşteaptă aprobarea dosarelor de către Fondul de Garanatare. Odată aprobate, clienţii Prima Casă au de depus o serie de documente pentru semnarea contractului de vânzare-cumpărare, dar au de plătit şi taxe.  ECONOMICA.NET îţi spune care sunt documentele, costurile şi la ce să fii atent dacă achiziţionezi un apartament vechi. 

Din momentul în care dosarul Prima Casă a fost aprobat de către Fond, clientul trebuie să aştepte sosirea contractului de garantare la sucursala băncii de unde a contractat creditul şi poate fi vorba de câteva zile. Contractul de garantare trimis de Fond, în cinci exemplare, trebuie semnat în termen de trei zile lucrătoare. Apoi, tot la bancă se semnează contractul de creditare, la o distanţă de cel mult o zi faţă de data semnării contractului de vânzare-cumpărare.

Clientul Prima Casă are nevoie de cele două contracte – de credit şi de garantare, în original, pentru semanrea contractului de vânzare-cumpărare la notar.

Iată lista documentelor şi informaţiilor de care are nevoie notarul pentru semnarea contractului de vânzare-cumpărare

  • Datele de contact ale vânzătorilor şi cumpărătorilor cu număr de telefon, loc de muncă, funcţie, adresă de email. Aceste date sunt necesare conform Legii Nr. 656 Republicată din 7 decembrie 2000, pentru a fi inserate pe cererea pentru autentificarea contractului.
  • Certificate de atestare fiscală pentru imobil pentru proprietar/i. Aceste certificate au o perioadă de valabilitate de 30 de zile de la data emiterii şi trebuie obţinute de proprietari de la Directia de Impozite şi Taxe Locale a localităţii pe raza căreia se află imobilul.
  • Adeverinţă de la asociaţia de proprietari care să arate că proprietarul nu are datorii la plata întreţinerii. Aceasta trebuie semnată de administrator şi de preşedinte şi ştampilată. 
  • Ultimele facturi la utilităţi şi dovada achitării acestora.
  • Releveul apartamentului vizat de OCPI. Dacă documentaţia topografică (cadastrul) nu cuprinde decât o schiţă a apartamentului (releveu) la scara de 1:50, tranzacţia ar putea fi impiedicată. Notarul solicită o schiţă de 1:100 în cazul în care cadastrul este mai vechi. Unii notari renunţă la acest document, dar el este obligatoriu la documentele cadastrale realizate în ultimii ani. Dacă vânzătorul nu dispune de acest document, notarul cere ANCPI schiţa din arhivă, proces care costa 25 lei în regim de urgenţă sau 5 lei în termen normal. 
  • Un extras de cate funciară de autentificare, pe care notariatul îl cere de la ANCPI şi care se achită la data semnării contractului. Preţul este de 40 de lei 
  • Termenul de predare. Acesta va fi inclus în contractul de vânzare-cumpărare
  • Modul de achitare a sumelor proprii, doar în cazul în care valoarea tranzacţiei depăşeşte 60.000 de euro şi mai aveţi de plătit o diferenţă proprietarului. Este bine de ştiut faptul că între persoanele fizice se pot da sume de cel mult 50.000 de lei. 
  • Contul vânzătorului, banca şi sucursala la care a fost deschis. 
  • Numărul şi data contractului de credit.
  • Numărul şi data contractului de garantare
  • De asemenea, dacă banca are anumite clauze pe care le doreşte a fi incluse în contractul de vânzare-cumpărare, acestea trebuie transmise notaiatului. 

După ce banii, reprezentând valoarea creditului, au fost viraţi în contul vânzătorului, acesta trebuie să facă la notar o declaraţie, conform căreia nu mai are pretenţii asupra imobilului şi că a încasat suma convenită în contractul de vânzare cumpărare. Tariful pentru autentificarea declaraţiei este de 120 lei şi se dă în trei exemplare. Unul rămâne la vânzător, celălalt la cumpărător şi unul la bancă. 

Ce plăteşte vânzătorul 

Dacă vinzi un apartament vechi, atunci ai de plătit extrasul de autentificare, cel mai sus menţionat şi care costă 40 de lei, dar şi impozitul de 2% din preţul de vânzare, care se achita în ziua semnării constractului, la notariat. Pentru un apartament vechi vândut cu 63.000 de euro, spre exemplu, impozitul este de 5.645 de lei. 

Ce plăteşte cumpărătorul

Dacă ai cumpărat un apartament vechi prin Prima Casă, atunci trebuie să ştii că acum este momentul în care trebuie să te pregăteşti cu mai mulţi bani. 

Iată ce trebuie să plăteşti la bancă: 

  • Depozitul colateral pentru garanţie acordată de 57.000 de euro: 1.800 lei
  • Evaluare imobil: 370 lei, dar poate diferi de la bancă la bancă 
  • Comision Fondul de Garantare: 320 de lei pentru perioada rămasă
  • Înscrierea la Arhiva Electronica: 100 de lei 
  • Asigurarea PAD: echivalentul a 20 de euro, circa 90 de lei
  • Asigurare imobil pentru luna în curs. Băncile obligă clinetul să încheie o poliţă de asigurare pentru diferenţa neacoperita de PAD
  • Comision pentru pachetul de card oferit de bancă, dacă este cazul 

Iată ce trebuie să plăteşti la notar:

  • Onorariul notarului, circa 2.500 lei pentru o tranzacţie de 63.000 de euro
  • Intabularea dreptului de proprietate: 424 lei 

Dacă aţi trecut de etapa aprobării din partea Fondului de Garantare, atunci înseamnă că aţi plătit deja circa 180 de lei onorariu notar la semnarea ante-contractului, 20 de lei pentru extrasul de informare şi înscrierea promisiunii în Castea Funciară, la alegere, care costă 60 de lei. 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...