Buluceala la Prima Casă a făcut ca banii alocaţi pentru acest an să se epuizeze în aprilie. La mai bine de o lună a venit supliementarea fondurilor cu 500 de milioane de lei, bani care ajung în mare parte pentru creditele aflate deja în lucru.
Ieri, 18 iulie, Ministerul Finanţelor a anunţat realocarea a 28 de milioane de lei, garanţii pentru credite din programul „Prima Casă”, dar şi constituirea unui fond de rezervă de 10 milioane de lei, din care băncile care îşi epuizează plafoanele de garanţii se pot alimenta pentru a acorda credite.
Sute de români aşteaptă aprobarea dosarelor de către Fondul de Garanatare. Odată aprobate, clienţii Prima Casă au de depus o serie de documente pentru semnarea contractului de vânzare-cumpărare, dar au de plătit şi taxe. ECONOMICA.NET îţi spune care sunt documentele, costurile şi la ce să fii atent dacă achiziţionezi un apartament vechi.
Din momentul în care dosarul Prima Casă a fost aprobat de către Fond, clientul trebuie să aştepte sosirea contractului de garantare la sucursala băncii de unde a contractat creditul şi poate fi vorba de câteva zile. Contractul de garantare trimis de Fond, în cinci exemplare, trebuie semnat în termen de trei zile lucrătoare. Apoi, tot la bancă se semnează contractul de creditare, la o distanţă de cel mult o zi faţă de data semnării contractului de vânzare-cumpărare.
Clientul Prima Casă are nevoie de cele două contracte – de credit şi de garantare, în original, pentru semanrea contractului de vânzare-cumpărare la notar.
Iată lista documentelor şi informaţiilor de care are nevoie notarul pentru semnarea contractului de vânzare-cumpărare
După ce banii, reprezentând valoarea creditului, au fost viraţi în contul vânzătorului, acesta trebuie să facă la notar o declaraţie, conform căreia nu mai are pretenţii asupra imobilului şi că a încasat suma convenită în contractul de vânzare cumpărare. Tariful pentru autentificarea declaraţiei este de 120 lei şi se dă în trei exemplare. Unul rămâne la vânzător, celălalt la cumpărător şi unul la bancă.
Ce plăteşte vânzătorul
Dacă vinzi un apartament vechi, atunci ai de plătit extrasul de autentificare, cel mai sus menţionat şi care costă 40 de lei, dar şi impozitul de 2% din preţul de vânzare, care se achita în ziua semnării constractului, la notariat. Pentru un apartament vechi vândut cu 63.000 de euro, spre exemplu, impozitul este de 5.645 de lei.
Ce plăteşte cumpărătorul
Dacă ai cumpărat un apartament vechi prin Prima Casă, atunci trebuie să ştii că acum este momentul în care trebuie să te pregăteşti cu mai mulţi bani.
Iată ce trebuie să plăteşti la bancă:
Iată ce trebuie să plăteşti la notar:
Dacă aţi trecut de etapa aprobării din partea Fondului de Garantare, atunci înseamnă că aţi plătit deja circa 180 de lei onorariu notar la semnarea ante-contractului, 20 de lei pentru extrasul de informare şi înscrierea promisiunii în Castea Funciară, la alegere, care costă 60 de lei.