Prima Casă dispare. Băncile au terminat banii, iar programul nu va fi reluat în 2016

19 11. 2015
monopoly_59106100

Programul „Prima Casă”, prin care statul garantează jumătate din creditul accesat pentru achiziţionarea unei locuinţe, cu un avans modic de doar 5% şi plafonarea dobânzii, a ajuns la capăt de drum. Lansat în 2009, programul a facilitat acordarea de credite imobiliare garantate de stat pentru numeroase familii tinere şi a prevenit prăbuşirea pieţei rezidenţiale – şi implicit a preţurilor locuinţelor puse gaj la bănci pentru credite imobiliare – în perioada de după criză. 

Surse din Ministerul Finanţelor au spus că, cel mai probabil, programul Prima Casă nu va mai fi prelungit în 2016, motivul fiind că „deja distorsionează piaţa”.

Programul Prima Casă a ajuns să reprezinte, la jumătatea acestui an, aproximativ 20% din creditele populaţiei şi 51% din creditele imobiliare. În 2014 şi prima jumătate a lui 2015, aproximativ 60% din creditele imobiliare noi acordate de către bănci au fost credite Prima Casă.

BNR pune sub semnul întrebării, în raportul de stabilitate financiară pe 2015, relevanţa Prima Casă în contextul scăderii dobânzilor la minime record, constatând că atractivitatea programului constă acum doar în avansul mult mai mic care trebuie adus de client. În perioada ianuarie 2014 – iunie 2015, creditele imobiliare non-Prima Casă au crescut puternic, iar 30% din creditele imobiliare noi în lei au dobânzi similare împrumuturilor care pot fi obţinute prim Prima Casă, potrivit datelor Băncii Naţionale.

„Este utilă o analizare a utilităţii măsurii programului Prima Casă, acordat în condițiile actuale, şi a contextului în care acesta mai aduce o valoare adăugată superioară vulnerabilităților pe care le creează”, se arată în Raportul BNR asupra stabilităţii financiare. Banca centrală notează de asemenea că riscurile asociate creditelor acordate prin programul Prima Casă s-ar putea accentua, în eventualitatea creşterii dobânzilor.

Scenariul de stres luat în calcul de BNR prevede un şoc de două puncte procentuale pe rata dobânzii şi un şoc de 6% pe venitul debitorilor. În acest scenariu, gradul de îndatorare al celor cu credite Prima Casă ar creşte cu 12 puncte procnetuale, în timp ce debitorii cu credite imobiliare obişnuite ar urca cu 9 puncte, faţă de 4 puncte procentuale în medie la nivelul întregului portofoliu de credite. Pentru o cincime dintre debitorii din programul Prima Casă, valoarea ratelor lunare după aplicarea şocurilor luate în calcul în scenariul de stres ar reveni la valoarea de la momentul acordării creditului.

Banii sunt pe terminate

După ce am aflat că Prima Casă nu va fi reluat anul viitor şi motivele din spatele acestei decizii, să vedem ce şanse mai au românii să contracteze un credit garantat de stat pentru achiziţia de locuinţă până la sfârşitul acestui an, în cadrul ediţiei 2015 a programului.

BCR, Banca Transilvania, ING Bank, CEC Bank şi Piraeus Bank nu mai au fonduri disponibile din plafonul de garanţii pentru Prima Casă. Informaţia a fost verificată la centrele de relaţii cu clienţii ale băncilor, cu excepţia ING Bank, singura dintre cele cinci al cărei departament de relaţii cu presa a răspuns întrebărilor ECONOMICA.NET.

Tot de la relaţii clienţi am aflat că BRD, UniCredit, Intesa Sanpaolo Bank şi Credit Agricole mai au la dispoziţie fonduri pentru garantarea creditelor Prima Casă, însă banii sunt pe terminate, iar finalizarea cu succes a dosarelor noi depinde în primul rând de câte dosare sunt în aşteptare, de evoluţia acestora şi de cât de repede se mişcă procedura.

Băncile care nu mai au bani sau unde fondurile sunt pe terminate încurajează clienţii să se orienteze către un credit ipotecar obişnuit, unde avansul poate ajunge la 30% din valoarea locuinţei.

Reprezentanţii Banca Românească şi Marfin au confirmat pentru ECONOMICA.NET că mai au bani pentru Prima Casă şi pot acorda în continuare credite până la sfârşitul anului.

„Banca Românească nu a epuizat plafonul alocat pentru creditele Prima Casă, iar suma pe care o mai avem ne este suficientă până la sfârşitul anului. Acceptăm în continuare cereri și acordăm credite Prima Casă”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Dan Grigoriu, directorul diviziei Produse si Segmente Retail la Banca Românească.

Departamentele de relaţii cu clienţii de la Raiffeisen Bank, Bancpost şi Alpha Bank spun de asemenea că aceste bănci mai pot acorda credite Prima Casă.

Deşi OTP Bank figurează în lista băncilor participante la programul Prima Casă 2015, reprezentanţii băncii din departamentul de relaţii clienţi spun că banca nu acordă credite Prima Casă, iar clienţii sunt îndrumaţi către un credit imobiliar obişnuit.

UPDATE Ce spune Fondul de Garantare

Contactaţi de ECONOMICA.NET, reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) au precizat că la data de 18.11.2015, în cadrul programului „Prima Casă” există un plafon disponibil de circa 110 milioane de lei. 

„FNGCIMM va continua să acorde garanții în cadrul programului «Prima Casă» până la sfârșitul anului, însă sunt finanțatori care, din cauza numărului foarte mare de solicitari, au terminat plafonul alocat pe anul 2015 sau sunt pe cale să-l epuizeze. Cu toate acestea, doisprezece finanțatori încă dispun de plafon disponibil pentru anul 2015, din cei șaptesprezece finanțatori participanți în program”, au explicat reprezentanţii instituţiei.

Până la data de 18.11.2015 în cadrul Programului Prima Casă au fost acordate peste 163.000 de garanții, în valoare totală de peste 13,6 mld lei.