George Pană, director executiv coordonator FNGCIMM, spune că băncile mai au la dispoziţie 320 de milioane de euro până la sfârşitul acestui an pentru creditele acordate în acordate în cadrul programului Prima Casă. 120 de milioane de euro sunt banii care au rămas disponibili la 7-8 bănci din sistem, iar alte garanţii din care se pot acorda credite de 200 de milioane de euro au fost puse la dispoziţie recent către băncile care atinseseră plafonul: BRD, BCR, CEC Bank, Raiffeisen Bank şi UniCredit Ţiriac Bank. Oficialul FNGCIMM spune că aceşti bani vor ajunge până la sfârşitul anului, iar în eventualitatea în care vor mai rămâne garanţii nealocate, acestea nu vor putea fi redistribuite pentru anul viitor. Aşa că este nevoie de un nou program, după ce cea de-a patra ediţie a Prima Casă ajunge la final.
Pană spune că nu există încă o decizie în privinţa programului Prima Casă 5. Guvernul are trebui să anunţe dacă va continua sau nu acest program.
Statul, prin FNGCIMM, garantează 50% din creditele acordate. Până la data de 6 septembrie 2012 se acordaseră aproximativ 72.000 de credite în cadrul acestui program, în sumă totală de 2,815 miliarde de euro. Valoarea medie a finanţării era de 39.377 de euro.
George Pană spune că până la 15 septembrie Fondul a plătit despăgubiri băncilor pentru 71 de credite neperformante, din cele 109 cereri formulate de bănci. Diferenţa este dată de cererile incomplete de plată făcute de bănci, caz în care Fondul a cedat ipoteca în întregime băncilor, care o vor executa singure.