Până la 31 decembrie 2014 plafonul garanțiilor acordate exclusiv pentru achiziționarea sau construirea de locuințe pentru românii care locuiesc în străinătate este de 25 de milioane de lei, alocat din plafonul rămas nealocat și/sau neutilizat destinat ANL, devenit plafon general de garantare în cadrul Programului Prima casă, se arată în proiectul Ministerului de Finanţe care modifică programul „Prima Casă”.
„Este o propunere venită din practică, prin care dorim să-i sprijinim pe românii care muncesc în străinătate să își achiziționeze sau să își construiască o locuință. În același timp, măsura va contribui la o administrare mai eficientă și la creșterea gradului de utilizare a portofoliului de garanții din Programul Prima casă”, a spus ministrul finanțelor publice, Ioana-Maria Petrescu.
Cele 25 de milioane de lei înseamnă, la un curs de 4,4 lei/euro, aproape 5,7 milioane de euro. Potrivit actualei legislaţii referitoare la programul „Prima Casă”, valoarea maximă a finanţării pentru achiziţia unei locuinţe este 57.000 de euro. Ca atare, garanţia acordată de statul român în acest an acoperă doar 100 de locuinţe (dacă luăm în calcul valoarea maximă).
Potrivit datelor disponibile până acum, valoarea medie a unei finanţări prin programul „Prima Casă” este de 38.210 euro. Dacă luăm în calcul acest nivel, 150 de cetăţeni români care muncesc în străinătate vor beneficia de programul guvernamental „Prima Casă”.
Garanţia creditelor acordate prin programul „Prima Casă” este suportată în proporţie de 50% de stat şi 50% de bancă. Dacă facem calculul doar pe cât garantează statul, numărul de beneficiari ai unui credit poate fi dublu: adică 200 pentru valoarea maximă şi circa 300 pentru cea medie.