‘Mâine (miercuri – n.r.) ne vedem cu ministrul Fondurilor Europene şi cu ceilalţi miniştri de linie pentru a vedea ultimele programe pe care le lansăm, ‘România Start Up’, programele de sprijin social, sprijinul pentru Educaţie. Mâine la ora 10,00, la Guvern, cu ceilalţi miniştri’, a declarat premierul.
Victor Ponta le-a cerut miniştrilor de resort să realizeze o analiză a stadiului implementării programelor lansate recent de Guvern, scrie Agerpres.
‘Vreau să vă precizez, după întâlnirile pe care le-am avut alături de alţi miniştri cu românii din diaspora, că programele pe care le-am lansat, programele europene ‘Prima Casă’, ‘Prima Maşină’, eliminarea taxelor pentru copii, au fost bine recepţionate. Este prima dată când se face ceva concret pentru românii din diaspora, dincolo de manipulări şi transmiterea dezbinării din ţară şi către cei de acolo. Şi vreau să vă rog pe toţi să mergem mai departe cu implementarea acestor programe, pentru că sunt convins că sunt români care au experienţă, au muncit şi vor să vină în ţară, însă trebuie să aibă stimulente pentru a reporni o activitate profesională în ţară’, a punctat prim-ministrul.
Guvernul va suplimenta plafonul de garanţii pentru programul Prima Casă cu 400,5 milioane lei (90 milioane euro), sumă realocată de la programul de sprijin pentru beneficiarii proiectelor în domenii prioritare pentru economia românească, întrucât nu au fost acordate garanţii din lipsă de cereri.
„Prin acest proiect de act normativ venim în sprijinul persoanelor care au depus dosare la bănci pentru a obţine credite cu garanţii guvernamentale prin Programul Prima casă – şi ştim că sunt la băncile partenere programului foarte multe dosare în lucru – şi, prin urmare, dăm curs solicitărilor primite din partea finanţatorilor”, a declarat într-un comunicat ministrul finanţelor publice, Ioana-Maria Petrescu.
Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, MFP propune realocarea pentru sumei din plafonul destinat Programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor în domenii prioritare pentru economia românească, finanţate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate României. Din plafonul pentru acest program, de 100 milioane euro (415 milioane lei) pentru acest an, nu a fost acordată nicio garanţie, întrucât nu au fost depuse cereri.
Guvernul a mai suplimentat recent plafonul de garanţii, prin realocarea sumelor neutilizate pentru achiziţiile de locuinţe construite de ANL, din plafonul de 500 milioane de lei, astfel încât să poată fi folosite pentru orice tip de locuinţă în cadrul programului, pe fondul solicitărilor de suplimentare a banilor.