Prima contestaţie la autostrada Sibiu – Piteşti, respinsă parţial: România poate anula licitaţia, dacă nu primeşte bani de la UE

Compania de Drumuri poate anula licitaţia pentru construirea secţiunii 1 a autostrăzii Sibiu – Piteşti, dacă Comisia Europeană nu aprobă finanţarea celui mai important proiect de infrastructură rutieră al României, potrivit unei decizii a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).
Economica.net - lun, 28 aug. 2017, 21:03
Prima contestaţie la autostrada Sibiu - Piteşti, respinsă parţial: România poate anula licitaţia, dacă nu primeşte bani de la UE

CNSC a respins pe 25 august solicitarea firmei de proiectare Consitrans de obligare a CNAIR la semnarea contractului cu câştigătorul licitaţiei, chiar dacă nu are asigurată finanţarea.

Capetele viitoarei autostrăzi Sibiu – Piteşti au fost lansate la licitaţie pe 11 iulie, semnarea contractelor pentru construcţia lor fiind condiţionată de aprobarea finanţării prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

Pe 31 iulie, firma de proiectare Consitrans a formulat contestaţie la CNSC împotriva documentaţiei pentru secţiunea 1 Sibiu – Boiţa.

Consitrans cerea în contestaţie obligarea CNAIR la aplicarea a trei măsuri de remediere a documentaţiei (foto jos). CNSC le-a respins pe primele două şi a admis-o pe a treia.

Prima măsură cerută de proiectant viza clauza rezolutorie pe care CNAIR a introdus-o în toate documentaţiile noi pe care le-a lansat anul acesta la licitaţie. Potrivit acestei clauze, dacă nu va fi asigurată finanţarea pentru un contract până la încheierea licitaţiei, acesta nu va mai fi semnat.

Din contestaţie rezultă că proiectantul cerea ca acel contract să fie semnat oricum, chiar dacă statul nu găsea bani pentru finanţarea lui.

CNAIR: Anularea licitaţiei previne litigiile cu constructorii şi costurile suplimentare

În replică, reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au argumentat că prin rezervarea dreptului de anulare a licitaţiei, dacă nu este asigurată finanţarea, statul se protejează de eventuale litigii cu constructorii, dar şi de costuri suplimentare.

„Autoritatea contractantă arată că cerinţa trebuie citită şi interpretată în strânsă corelare cu obligația sa de a verifica alocarea bugetară anterior semnării contractului, în virtutea prevederilor art. 14 alin. (3) din Legea 500/2002. Aceasta mai precizează că, în condițiile în care, în urma demersurilor întreprinse, nu se concretizează obținerea fondurilor necesare, și/sau s-a scurs o perioadă îndelungată de la momentul desemnării ofertantului câștigător (inclusiv după finalizarea tuturor contestațiilor) fără a exista perspectiva obținerii fondurilor necesare, iar propunerea financiară a câștigătorului este alterată (prețurile nemaiavând corespondent în realitate și nemaiputându-se susține îndeplinirea contractului în condițiile prevăzute de câștigător în propria sa ofertă), consecința fiind nerealizarea în bune condiții a contractului, atunci își rezervă dreptul de a anula procedura de achiziție publică.

Autoritatea contractantă menționează de asemenea că, prin utilizarea acestei clauze rezolutorii, intenția sa este de a putea anula procedura de atribuire dacă nu sunt îndeplinite condițiile specificate mai sus, și nu de a rezilia un contract, dacă acesta ar fi semnat cu o clauză suspensivă privind sursa de finanțare, întrucât consecințele unei astfel de rezilieri ar fi apariția unor litigii între antreprenor și CNAIR legate, spre exemplu, de solicitarea unor costuri suplimentare generate de mobilizarea îndelungată a personalului și a utilajelor antreprenorului, până la obținerea fondurilor necesare, aceste situații putând genera revendicări din partea antreprenorului cu consecințe negative pentru beneficiar.”

De asemenea, ca măsură de remediere, CNAIR a înlocuit sintagma „clauză rezolutorie” cu cuvântul „condiţia”, pentru toate licitaţiile cu clauze rezolutorii.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a publicat pe 11 iulie, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, anunţurile de participare la licitaţie pentru proiectarea şi execuţia secţiunilor 1 şi 5 ale autostrăzii Sibiu – Piteşti.

Valoarea estimată a contractelor pentru proiectarea şi execuţia secţiunilor de la capetele autostrăzii este de 765 de milioane de lei pentru Sibiu-Boiţa (lotul 1 – 13 kilometri) şi 1,83 de miliarde de lei pentru Piteşti – Curtea de Argeş (30 kilometri). Termenele de depunere a ofertelor sunt 17, respectiv 18 octombrie.

Citeşte şi Cea mai aşteptată autostradă din România, în pericol să nu se mai facă. UE ar putea să nu mai finanţeze construcţia Sibiu – Piteşti

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...