Blocaj pe cea mai aşteptată autostradă, Sibiu-Piteşti. S-a depus prima contestaţie, chiar după anunţul de licitaţie

Abia ce a fost scoasă la licitaţie construcţia autostrăzii Sibiu – Piteşti, că a şi fost depusă contestaţie. Firma de proiectare Consitrans contestă la CNSC documentaţia pentru secţiunea 1 Sibiu – Boiţa a celei mai aşteptate autostrăzi din România.
Economica.net - joi, 03 aug. 2017, 21:01
Blocaj pe cea mai aşteptată autostradă, Sibiu-Piteşti. S-a depus prima contestaţie, chiar după anunţul de licitaţie

Primele secţiuni ale viitoarei autostrăzi Sibiu – Piteşti au fost lansate la licitaţie pe 11 iulie. Pe 31 iulie, firma de proiectare Consitrans a formulat contestaţie la CNSC împotriva documentaţiei pentru secţiunea 1 Sibiu – Boiţa.

„În urma organizării de către COMPANIA NATIONALA DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A. a procedurii de licitaţie deschisă în vederea atribuirii contractului având drept obiect „Proiectare şi execuţie autostrada Sibiu – Piteşti, Secţiunea 1 Sibiu – Boiţa, km. 0+000 – km. 14+150 – Lot 1 km. 0+000 – km. 13+170”, la sediul C.N.S.C. a fost înregistrată contestaţia nr. 31.434/31.07.2017 (Dosar nr. 2.675), formulată de operatorul economic S.C. CONSITRANS S.R.L. împotriva documentaţiei de atribuire elaborată de autoritatea contractantă”, a spus pentru ECONOMICA.NET Silviu Cristian Popa, preşedintele CNSC.

Ce vrea firma care contestă?

Consitrans cere în contestaţie obligarea CNAIR la aplicarea a trei măsuri de remediere a documentaţiei (foto jos).

Prima măsură cerută de proiectant vizează clauza rezolutorie pe care CNAIR a introdus-o în toate documentaţiile noi pe care le-a scos anul acesta la licitaţie. Potrivit acestei clauze, dacă nu va fi asigurată finanţarea pentru un contract până la încheierea licitaţiei, acesta nu va mai fi semnat.

Din contestaţie, rezultă că proiectantul cere ca acel contract să fie semnat oricum, iar daca statul nu găseşte bani pentru finanţarea lui, acesta să fie suspendat.

Contactat de către ECONOMICA.NET, Eduard Hanganu, preşedintele Consitrans, a declarat că „nu face contestaţii de dragul contestaţiilor”.

Întrebat şi cum se explică numărul mare de contestaţii depuse de Consitrans anul acesta în cazul licitaţiilor CNAIR, acesta a spus că nu este important numărul lor ci dacă are dreptate sau nu.

Anul acesta au fost formulate 130 de contestaţii la licitaţiile lansate de CNAIR, conform istoricului dosarelor de la CNSC. Cu nouă contestaţii depuse, Consitrans ar putea intra în categoria contestatarilor de meserie despre care tot vorbeşte ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

Conform unor surse apropriate situaţiei, şi alte companii au mai depus notificări prealabile contestaţiei în cazul licitaţiei pentru Sibiu – Piteşti. Acestea sunt Astaldi, Straco şi Greenzero, iar o parte dintre măsurile de remediere cerute au şi fost adoptate. Consitrans este prima şi deocamdată singura companie care a mers mai departe şi a depus contestaţie la CNSC.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a publicat marţi, 11 iulie, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice anunţurile de participare la licitaţie pentru proiectarea şi execuţia secţiunilor 1 şi 5 ale autostrăzii Sibiu Piteşti.

Valoarea estimată a contractelor pentru proiectarea şi execuţia secţiunilor de la capetele autostrăzii este de 765 de milioane de lei pentru Sibiu-Boiţa (lotul 1 – 13 kilometri) şi 1,83 de miliarde de lei pentru Piteşti – Curtea de Argeş (30 kilometri).

Termenele de depunere a ofertelor sunt 17, respectiv 18 octombrie.

Modalitatea de selectare a ofertelor câştigătoare pentru fiecare dintre cele două tronsoane este ceva mai complexă decât de obicei. Criteriul preţului va conta doar în proporţie de 50%. Restul de 50% din punctajul total se va referi la calitatea lucrărilor, la garanţia suplimentară a lucrărilor oferită de constructor în plus faţă de cea standard şi chiar la experienţa proiectanţilor şi a inginerilor.

Te-ar mai putea interesa și
Radu Oprea: Guvernul a aprobat alocarea a 100 de milioane de lei pentru programul Start-Up Nation, ediţia a 3-a
Radu Oprea: Guvernul a aprobat alocarea a 100 de milioane de lei pentru programul Start-Up Nation, ediţia a 3-a
Guvernul a aprobat alocarea a 100 de milioane de lei pentru programul Start-Up Nation, ediţia a 3-a, a declarat ministrul Economiei, Radu Oprea....
Ministrul Cercetării Bogdan Ivan: Poșta Română este o instituție strategică. Nu se pune problema desființării de oficii poștale sau de concedieri
Ministrul Cercetării Bogdan Ivan: Poșta Română este o instituție strategică. Nu se pune problema desființării de ...
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat, joi, că nu se pune problema desfiinţării ...
Companiile din indicele BET înregistrează o creștere de 45% a profitului net în T3 2024, datorită câștigurilor unice raportate de Digi Communications și Banca Transilvania
Companiile din indicele BET înregistrează o creștere de 45% a profitului net în T3 2024, datorită câștigurilor unice ...
Indicele BET al Bursei de Valori București traversează un an remarcabil, ca urmare atât a unor elemente unice, cât și ...
Stay Fit Gym deschide al 47-lea centru de fitness și devine cea mai mare rețea din România și Europa de Est
Stay Fit Gym deschide al 47-lea centru de fitness și devine cea mai mare rețea din România și Europa de Est
Stay Fit Gym, rețeaua de fitness cu cea mai mare acoperire la nivel de orașe din România, anunță deschiderea unui nou ...