Conducerea aeroportul a publicat pe Twitter un mesaj de bun venit pasagerilor. „Bucuroşi să le urmăm bun-venit înapoi pasagerilor pe aeroportul din Bruxelles. Mulţumim tuturor angajaţilor, iar gândurile noastre sunt întotdeauna alături de victime”, scrie pe contul aeroportului.
Cusa care a decolat către Faro se va întoarce la Bruxelles în cursul serii de duminică.
Vor urma un zbor către Atena (15.55 ora locală, 16.55 ora României) şi un altul către Torino, în Italia (19.40 ora locală, 20.40 ora României). Toate cursele sunt dus-întors şi sunt operate de Brussels Airlines.
„Un semn de speranţă care dovedeşte voinţa şi forţa noastră de a depăşi această încercare şi a nu ceda”, a descris directorul executiv al aeroportului, Arnaud Feist, deschiderea parţială a Zaventem.
Această reluare timidă a activităţi „simbolizează o întoarcere la normal pentru aeroport”, un pol al economiei belgiene care asigură 20.000 de locuri de muncă, în 260 de companii.
Măsurile de securitate de pe aeroport, decise vineri seara, în cursul unei reuniuni de urgenţă a Guvernului cu sindicatele din poliţie, sunt drastice. Numai pasagerii cu bilet şi act de identitate vor putea intra, pe jos, din parcare în zona temporară de check-in. Ei vor trece prin detectoare de metale, iar bagajele le vor fi scanate.
Aeroportul nu va fi deservit deocamdată de mijloace de transport în comun, astfel că pasagerii vor putea ajunge numai cu maşina personală sau cu taxiul.
Mai mult, plăcuţele de înmatriculare ale autovehiculelor din jurul aeroportului, inclusiv din parcări, vor fi vericate. De asemenea, toţi angajaţii Zaventem vor fi evaluaţi, după ce presa a citat surse din serviciile de securitate, potrivit cărora cel puţin 50 dintre ei sunt simpatizanţi ai Statului Islamic.
Aeroportul din Bruxelles este unul dintre cele mai mari aeroporturi din Europa, cu un trafic anual de 23,5 milioane de pasageri şi peste 489.000 tone de marfă transportate. Zaventem leagă metropola belgiană de 226 de destinaţii şi pe piste aterizează 77 de companii.
Aeroportul este pregătit de câteva zile, din punct de vedere tehnic, pentru redeschidere, după ce au fost amenajate zone temporare pentru check-in. Astfel, în doar câteva zile a fost pusă la punct o structură temporară pentru a permite un trafic de până la 800 de pasageri pe oră, până ce terminalul de plecări va fi refăcut, ceea ce ar putea să dureze câteva luni.
La 22 martie, două explozii au zguduit aeroportul Zaventem din Bruxelles, iar staţia de metrou Maelbeek a fost lovită de o altă deflagraţie. În cele două atentate separate şi-au pierdut viaţa peste 30 de persoane, iar circa 300 au fost rănite, dintre care câteva zeci sunt în stare critică.