El a scris pe reţeaua de socializare că în următoarele 100 zile se va reabilita o linie de cale ferată de 5 km cu ecartament lărgit în portul Galaţi pentru trenurile ucrainene şi moldovene.
„În ceea ce priveşte Ucraina, a fost realizată liberalizarea transportului rutier bilateral şi în tranzit de marfă, în prima etapă până la 1 iulie 2022.
Este în curs de reabilitare în următoarele 100 zile o linie de cale ferată de 5 km cu ecartament lărgit în portul Galaţi pentru facilitarea accesului direct al trenurilor ucrainene şi moldovene şi scurtarea timpului de transbordare a mărfurilor. Prin intermediul taskforce-ului la nivelul Guvernului şi la nivelul ministerului suntem pregătiţi să sprijinim în continuare cu soluţii omologii ucraineni şi moldoveni, inclusiv pentru asigurarea serviciilor de transport, subiect care preocupă în mod deosebit şi România”, a subliniat Grindeanu.
Potrivit oficialului român, marţi au avut loc la sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii „discuţii importante, în contextul regional tensionat”, cu Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi, cu Mustafa Nayyem, ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina şi cu Andrei Spînu, viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova.
„Am subliniat atenţia pe care o acordăm gestionării efectelor umanitare şi economice ale conflictului din Ucraina. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii din România a luat încă de la început măsuri pentru asigurarea cât mai eficientă a transportului refugiaţilor din Ucraina. În ceea ce priveşte transportul de mărfuri am luat măsuri pentru facilitarea fluxurilor redirecţionate din Ucraina către #România şi Republica Moldova în acest context. A fost realizată liberalizarea transportului rutier de mărfuri între România, Ucraina şi Republica Moldova pentru toate categoriile de mărfuri (direct, tranzit, terţa ţară)”, a scris Grindeanu pe reţeaua de socializare.
De asemenea, el a precizat că în discuţiile bilaterale cu Adina Vălean a discutat despre măsurile actuale dar şi viitoare, luate cu sprijinul Comisiei Europene, pentru eficientizarea implementării proiectelor de infrastructură de transport, creşterea capacităţii administrative şi a gradului de absorbţie a fondurilor europene.