Prima grevă de amploare în cadrul serviciului public pentru guvernul socialist francez
„Ora mobilizării a sunat”, a declarat Thierry Lepaon din cadrul CGT, unul dintre principalele sindicate franceze. „Pentru prima dată există o mobilizare de asemenea amploare faţă de Guvernul prezent”, a adăugat el, pentru postul de radio RTL.
Potrivit sindicatului, „perturbări importante” s-au înregistrat joi în cadrul serviciilor publice teritoriale, fiind închise creşe, servicii în domeniul restauraţiei sau de colectare a deşeurilor, mai ales la Paris.
Aproximativ 120 de reuniuni şi manifestaţii erau prevăzute în Franţa, inclusiv una la Paris.
Sindicatele CGT, FSU şi Solidaritatea, aflate la originea acestei zile de acţiune, reclamă o reevaluare a indicelui care serveşte ca bază de calculare a salariilor şi care este îngheţat din 2010.
Greva urma să afecteze cele trei niveluri importante ale serviciului public francez (de stat, teritorial şi spitalicesc) în cadrul cărora Guvernul de stânga, aflat la putere din mai 2012, deţine o parte importantă de electorat.
O mobilizare masivă era aşteptată în şcolile primare, unde învăţătorii, printre cei mai prost plătiţi în Europa Occidentală, au acuzat o scădere netă a puterii de cumpărare, în ultimii ani, potrivit sindicatelor.
Ministrul socialist al Funcţiei Publice, Marylise Lebranchu, cu toate că a recunoscut că funcţionarii se află într-o „o situaţie dificilă”, a sugerat că o reevaluare globală a salariilor nu este de actualitate.
În Franţa, o creştere cu 1% a indicelui pentru funcţionari ar mări cu 800 de milioane de euro pe an masa salarială a statului (80,6 miliarde de euro în 2013), pe care Guvernul intenţionează să o păstreze stabilă în cadrul unui efort de reducere a deficitelor publice.