Prima ieşire după revenirea la Cotroceni. Vezi cele mai importante declaraţii ale lui Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a ieşit la declaraţii pentru prima dată după revenirea la Cotroceni după ce a fost suspendat 52 de zile. Vezi cele mai importante declaraţii.
Economica.net - mar, 04 sept. 2012, 08:47
Prima ieşire după revenirea la Cotroceni. Vezi cele mai importante declaraţii ale lui Băsescu

Traian Băsescu a declarat că aderarea la zona euro rămâne o prioritate pentru România.

Băsescu: Trebuie să fim parte la sistemul de supraveghere bancară în zona Euro

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, marţi, că România şi toate statele din zona non-Euro trebuie să găsească formula de a participa la sistemul de supraveghere bancară propus pentru zona Euro, astfel că Bucureştiul trebuie să facă prioritate din îndeplinirea condiţiilor de trecere la Euro.

„Convingerea mea este că niciun stat al UE, fie că se numeşte Grecia, Portugalia, România, Franţa sau Germania sau Marea Britanie, nu va rezista procesului de globalizare decât dacă în Uniune realizăm un puternic proces de integrare. Globalizării nu i se mai poate opune nimeni şi orice reglementare am încerca ea este sortită eşecului”, a spus Băsescu.

Băsescu: România nu va merge înapoi sau, în niciun caz, nu sub preşedinţia mea

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la întâlnirea cu diplomaţii români, că „România nu va merge înapoi” sau, în niciun caz, nu sub preşedinţia sa, menţionând că „uneori costă în voturi mersul înainte”, însă politicienii trebuie să asume şi aceste costuri.

Băsescu: Sunt capitale unde ambasadorii statelor UE se întâlnesc fără cel al României

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că ştie foarte bine că sunt capitale în care ambasadorii statelor membre UE se întâlnesc fără a-l invita şi pe ambasadorul român, „tocmai pentru a discuta deschis situaţia din România”.

„Este surprinzător pentru mine că politicieni de vârf din România nu au recunoscut Comisiei Europene un drept dat chiar de Tratatul UE, acela de a veghea la respectarea criteriilor politice în statele membre”, a spus Băsescu.

„Cred că prin atitudine ne-am făcut foarte mult rău şi ştiu că sunt capitale în care se întâlnesc ambasadorii statelor membre fără a mai invita şi ambasadorul României tocmai pentru a discuta deschis situaţia din România. S-a produs brusc o deteriorare a imaginii, e de datoria diplomaţiei să redeschidă dialogul cu statele membre şi instituţiile UE”, a susţinut Traian Băsescu.

Băsescu: În 3-6 iulie o majoritate parlamentară a considerat că poate face ţăndări statul de drept

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la întâlnirea cu diplomaţii români, că, în perioada 3-6 iulie, o majoritate parlamentară a considerat că „poate face ţăndări statul de drept”, ceea ce a făcut ca România să fie „pusă sub lupa” aliaţilor săi.

„Din păcate, în luna iulie, în perioada 3-6 iulie, o majoritate parlamentară a considerat că poate face ţăndări statul de drept (…) prin revocări, prin emiteri de OUG care au blocat funcţionarea instituţiilor”, a declarat Băsescu, făcând referire la destituirea Avocatului Poporului, „singurul care putea ataca ordonanţele de urgenţă”, emiterea OUG prin care Curţii Constituţionale i se lua atributul de a superviza pentru constituţionalitatea hotărârilor parlamentare, dar şi la destituirea „primilor trei oameni din stat ca funcţii”.

El a precizat că au mai fost şi alte elemente care au arătat abuzul de putere a unei majorităţi nerezultată din alegeri, precum „ocuparea radioului şi a televiuzinii române”.

Băsescu a mai spus că acest buz de putere exercitat de „o majoritate parlamentară nerezultată din alegeri” a făcut ca „reacţia aliaţilor” României să fie „extrem de puternică”.

„Asta a făcut ca reacţia aliaţilor noştri să fie extrem de puternică, pentru că de fapt majoritatea parlamentară nerezultată din alegeri a încălcat în mod grav criteriile de la Copenhaga, în mod deosebit cele politice”, a mai afirmat Băsescu.

Băsescu: Mesajul către aliaţi – instituţiile şi-au făcut datoria şi o vor face până la capăt

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, marţi, ambasadorilor români că mesajul către aliaţii României trebuie să fie că instituţiile statului de drept au funcţionat corect, şi-au făcut datoria „şi o vor face până la capăt”.

„România a devenit o ţară importantă aici, la frontiera de Est, şi a NATO şi a UE. În România s-a învestit încredere enormă nu doar din punct de vedere politic, ci şi din punct de vedere al încrederii aliaţilor noştri”, a spus Traian Băsescu.

El a adăugat că reacţia aliaţilor a fost generată de „surpriza” pe care a generat-o România, pentru că se credea că este o ţară predictibliă, iar pe de altă parte a fost gnerată de „dezamăgire”.

„Mesajul trebuie să fie următorul: dragi aliaţi, ne-aţi susţinut, dar mesajul trebuie să fie că instituţiile statului de drept şi-au făcut datoria şi o vor face până la capăt. Vă rog să daţi acest mesaj, că instituţiile statului de drept au funcţionat corect”, le-a spus Traian Băsescu ambasadorilor români.

Situaţia din România, resetată parţial.CSM, DNA, Parchetul, serviciile au stat în picioare

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, marţi, că situaţia din România „a fost resetată parţial” datorită instituţiilor statului de drept „au rămas în picioare în faţa unei furii”, el nominalizând CSM, DNA, Parchetul ICCJ, serviciile de informaţii.

„Sunt politicieni din afară care îşi arogă salvargardarea statului de drept în România. Restabilirea statului de drept din România – atât cât s-a produs, dar se va produce integral – s-a produs pentru că instuţiile statului de drept din România au rămas în picioare chiar în faţa acestei furii”, a susţinut Traian Băsescu.

El a adăugat că statul română şi-a consolidat suficient de mult instituţiile pentru ca ele să fie capabile să apere statul de drept.

„Vizez nu doar CSM, dar şi Parchetul General, DNA, structurile de securitate naţională, au rămas toate verticale şi au slujit statul de drept. Acesta este mesajul pe care vreau să îl preia toţi ambasadorii României în statele membre şi nu numai. Instituţiile statului de drept din România au rămas în funcţiune”, a subliniat şeful statului.

„Acesta este un mesaj pe care vă cer să îl susţineţi pentru că avem toate argumentele. Deşi aparent a fost un mare deserviciu pentru România ceea ce s-a întâmplat în perioada 3-6 iulie, precum şi după epuizarea votului de la referendum, deci deşi aparent a fost un lucru extrem de negativ pentru România, în acelaşi timp ceea ce s-a întâmplat a probat că România şi-a consolidat instituţiile statului de drept la un nivel suficient pentru ca acestea să fie capabile să îl apere. Nu a venit niciun politician străin să voteze la CC, nu a venit niciun procuror din altă parte să lanseze anchetele cu privire la eventuale fraude declanşate de Parchetul General şi de DNA. Această perioadă de eroare politică, această întâmplare a fost o probă de foc pentru aceste instituţii, pe care au trecut-o. Nu spun că au trecut-o perfect, dar au trecut-o”, a mai declarat preşedintele Băsescu.

În opinia sa, „roadele sunt resetarea abuzurilor politice şi revenirea la situaţia anterioară acţiunii majorităţii parlamentare din perioada 3-6 iulie”.

„Aceste observaţii sunt reale, diplomaţia românească are obligaţia să le prezinte”, a mai susţinut Traian Băsescu.

Te-ar mai putea interesa și
Do Kwon, unul dintre foștii lorzi ai pieței cripto, a pledat nevinovat în fața unui tribunal american pentru acuzații de fraudă și spălare de bani. El le-a cauzat clienților pierderi de 40 de miliarde de dolari
Do Kwon, unul dintre foștii lorzi ai pieței cripto, a pledat nevinovat în fața unui tribunal american pentru acuzații ...
Antreprenorul sud-coreean Do Kwon, care a gesionat două monede digitale care au provocat pierderi investitorilor de aproximativ 40 de miliarde de dolari în 2022, a pledat joi nevinovat de......
Ciolacu: Intrarea pe deplin a României în Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie pentru a depăşi acest context internaţional dificil
Ciolacu: Intrarea pe deplin a României în Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie pentru ...
Integrarea totală a României în spaţiul Schengen va avea ca efect dezvoltarea economiei, fiind o garanţie că exporturile ...
Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson: UE ar putea prezenta în martie o propunere de creare de centre de întoarcere pentru migranții ilegali
Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson: UE ar putea prezenta în martie o propunere de creare de centre de întoarcere pentru ...
Uniunea Europeană ar putea înainta în martie o propunere privind crearea aşa numitelor "centre de întoarcere" pentru ...
Apple a ajuns la un acord de 95 de milioane de dolari pentru a închide un proces intentat în SUA, ca urmare a „indiscreției” asistentului său de voce Siri
Apple a ajuns la un acord de 95 de milioane de dolari pentru a închide un proces intentat în SUA, ca urmare a „indiscreției” ...
Gigantul american Apple a fost de acord să plătească 95 de milioane de dolari în numerar pentru a închide o acțiune ...