Locomotivele vor fi autorizate conform specificațiilor TSI ((Technical Specifications for Interoperability), anunță producătorul Softronic Craiova, citat de România Feroviară.
Softronic livrează anul acesta primele două locomotive din cele cinci pentru LTE, acestea fiind destinate operării în România, Ungaria și posibil Austria.
LTE mai deține cinci locomotive TransMontana cu seriile 480-004, 019, 024, 029 și 030, care sunt utilizate în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia.
LTE va deține la începutul anului 2025 o flotă de 10 locomotive fabricate în Softronic Craiova între 2017 și 2024, versiunile 1.0, 2.0 și 3.2, anticipează reprezentanții producătorului român de material rulant.
ETCS (Sistemul european de control al trenurilor) permite transmiterea informaţiilor privind viteza către conductor, dar monitorizează şi conformarea acestuia cu instrucţiunile.
Sistemului ETCS oferă o serie de avantaje importante precum interoperabilitate, creşterea gradului de siguranţă, optimizarea frânării, reducerea consumurilor specifice de putere ale tracţiunii si reducerea uzurii frânelor.
Locomotivele LEMA au o putere totală de 6.000 kW şi sunt proiectate pentru utilizare universală, fiind potrivite pentru tracţiunea trenurilor foarte grele care sunt capabile să opereze în condiţii de climă foarte rece, cu şine îngheţate, acoperite cu zăpadă sau frunze. Locomotivele electrice pot asigura servicii de transport transfrontalier pe reţelele feroviare ale Uniunii Europene cu o tensiune a sistemului electric de 15kV sau 25kV.
Locomotivele fabricate de Softronic Craiova sunt vândute în afara țării încă din 2018, putând fi utilizate inclusiv pentru tracțiunea trenurilor grele de marfă în zone de deal și munte.
FOTO: Transmontana – LEMA 071 (sursa: Softronic)