Prima locomotivă românească echipată cu sistem ETCS Thales, introdusă în teste PRECIZARE

Softronic Craiova va introduce în teste prima locomotivă echipată cu ETCS Thales, Softronic TransMontana v3.2, au precizat reprezentanții companiei. Locomotiva LEMA 071 face parte dintr-un acord - cadru pentru cinci locomotive, semnat în vara anului 2022 cu LTE Rail România, parte a grupului austriac LTE. Locomotivele din noua versiune 3.2 pentru LTE vor fi echipate cu sistem ETCS furnizat de Thales Group.
Anemona Andone - joi, 13 iul. 2023, 20:29
Prima locomotivă românească echipată cu sistem ETCS Thales, introdusă în teste PRECIZARE

Locomotivele vor fi autorizate conform specificațiilor TSI ((Technical Specifications for Interoperability), anunță producătorul Softronic Craiova, citat de România Feroviară.

Softronic livrează anul acesta primele două locomotive din cele cinci pentru LTE, acestea fiind destinate operării în România, Ungaria și posibil Austria.

LTE mai deține cinci locomotive TransMontana cu seriile 480-004, 019, 024, 029 și 030, care sunt utilizate în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia.

LTE va deține la începutul anului 2025 o flotă de 10 locomotive fabricate în Softronic Craiova între 2017 și 2024, versiunile 1.0, 2.0 și 3.2, anticipează reprezentanții producătorului român de material rulant.

ETCS (Sistemul european de control al trenurilor) permite transmiterea informaţiilor privind viteza către conductor, dar monitorizează şi conformarea acestuia cu instrucţiunile.

Sistemului ETCS oferă o serie de avantaje importante precum interoperabilitate, creşterea gradului de siguranţă, optimizarea frânării, reducerea consumurilor specifice de putere ale tracţiunii si reducerea uzurii frânelor.

Locomotivele LEMA au o putere totală de 6.000 kW şi sunt proiectate pentru utilizare universală, fiind potrivite pentru tracţiunea trenurilor foarte grele care sunt capabile să opereze în condiţii de climă foarte rece, cu şine îngheţate, acoperite cu zăpadă sau frunze. Locomotivele electrice pot asigura servicii de transport transfrontalier pe reţelele feroviare ale Uniunii Europene cu o tensiune a sistemului electric de 15kV sau 25kV.

Locomotivele fabricate de Softronic Craiova sunt vândute în afara țării încă din 2018, putând fi utilizate inclusiv pentru tracțiunea trenurilor grele de marfă în zone de deal și munte.

FOTO: Transmontana – LEMA 071 (sursa: Softronic)

Te-ar mai putea interesa și
Dan Șucu: De 30 de ani ni se spune că nu plătim suficiente taxe, dar tot de 30 de ani vedem că nimeni nu este responsabil de modul în care statul cheltuie banii pe care îi încasează din aceste impozite
Dan Șucu: De 30 de ani ni se spune că nu plătim suficiente taxe, dar tot de 30 de ani vedem că nimeni nu este responsabil ...
"Dezordinea intervenită în lumea politică în decembrie a creat un sentiment de neliniște și neîncredere în piață. În comparație cu decembrie anul trecut, vânzările au scăzut, și......
România a avut cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE şi în 2022, în pofida progreselor
România a avut cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE şi în 2022, în pofida progreselor
Majoritatea statelor membre ale UE au înregistrat progrese semnificative în colectarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) ...
Mecanismul de alertă din UE – Comisia Europeană anunţă bilanţuri aprofundate pentru România şi alte opt ţări în cazul cărora s-au constatat dezechilibre
Mecanismul de alertă din UE – Comisia Europeană anunţă bilanţuri aprofundate pentru România şi alte opt ţări ...
În 2025, vor fi elaborate bilanţuri aprofundate pentru cele nouă state membre în cazul cărora s-au constatat dezechilibre ...
Alfabetizarea în domeniul inteligenţei artificiale, o necesitate crucială – studiu EY
Alfabetizarea în domeniul inteligenţei artificiale, o necesitate crucială – studiu EY
Premisa că studenţii şi angajaţii din Generaţia Z sunt "nativi AI" este o miză riscantă pentru mediul de afaceri şi ...