Prima maşină: Guvernul elimină criteriul de vârstă, iar automobilele vor putea fi înstrăinate, în anumite condiţii

Guvernul a eliminat criteriul categoriilor de vârstă din normele de aplicare ale programului "Prima Maşină", astfel că toate persoanele cu vârsta peste 18 ani eligibile vor putea beneficia de finanţare de până la 95% din preţul de achiziţie al unui automobil nou, din care garanţia statului va reprezenta până la 50%.
Economica.net - mar, 11 nov. 2014, 17:25
Prima maşină: Guvernul elimină criteriul de vârstă, iar automobilele vor putea fi înstrăinate, în anumite condiţii

O altă diferenţă faţă de varianta anterioară a proiectului constă în renunţarea la prevederea că un autoturism achiziţionat prin programul „Prima Maşină” nu poate fi înstrăinat în perioada de garanţie. Astfel, maşinile cumpărate cu garanţie de la stat prin acest program vor putea fi înstrăinate, în anumite situaţii, sub cindiţia achitării integrale a soldului finanţării garantate, potrivit unui comunicat transmis marţi seara de Ministerul Finanţelor Publice, care a postat pe site o nouă variantă a proiectului normelor de aplicare ale programului, cu propuneri şi observaţii rezultate din procesul de consultare publică şi inter-instituţională.

De asemenea, preluarea finanţării garantate şi a autoturismului se poate face de către orice alte persoane fizice care îndeplinesc criteriile de eligibilitate prin novaţie.

Finanţarea garantată de stat de care pot beneficia clienţii din programul „Prima Maşină” nu include dobânzile şi comisioanele bancare, precum şi alte sume datorate rezultate în baza contractului de credit cu banca finanţatoare. Durata maximă a finanţărilor este de 5 ani.

Potrivit proiectului privind normele de aplicare ale programului „Prima Maşină”, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

1. Să facă dovada, cu declaraţia pe proprie răspundere şi cu copia facturii proforma emise de vânzător, că:
 – autoturismul care se achiziţionează în cadrul programului este nou,
 – este produs în spaţiul intracomunitar sau provenit din import,
 – îndeplineşte cel puţin cerinţele minime ale standardului EURO 5,
 – este achiziţionat de la o persoană juridică care are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor şi
 – are un preţ de achiziţie care nu depăşeşte suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA, după caz. Astfel rezultă un preţ maxim cu TVA de 62.000 lei (13.900 euro).

2. Să dispună de un avans de minimum 5% din preţul de achiziţie în cazul finanţărilor garantate, care acoperă diferenţa dintre preţul de achiziţie a autoturismului nou, rezultat din factura proforma, şi finanţarea garantată;

3. Să asigure autoturismul nou achiziţionat din finanţarea garantată, printr-o poliţă de asigurare de tip CASCO, care va acoperi cel puţin daunele totale şi parţiale de furt şi avarii; fără franșiză pentru daunele totale de furt și avarii și fără franșiză sau cu franșiză de maximum 100 de euro echivalent în lei pentru daunele parțiale de furt și avarii. Obligația se menține pentru toată perioada de valabilitate a garanției.

La aceste condiții se adaugă normele proprii fiecărei bănci, precum și condițiile specificate deja în OUG 66/2014 prin care s-a aprobat acest program.

De asemenea, beneficiarul se obligă să constituie în favoarea finanţatorului şi a statului român, reprezentat de MFP, proporţional cu procentul de garantare, o ipotecă mobiliară asupra soldului creditor al contului curent deschis la instituţia finanţatoare. Ipoteca mobilială va fi valabilă până la stingerea creanţelor datorate de beneficiar în baza contractelor de finanţare şi de garantare.

Costul total al finanţărilor acordate în cadrul Programului va fi compus:
 – rata dobânzii ROBOR la 6 luni  plus o marjă de maximum 3 % pe an.  Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de către finanţator în toate etapele finanţării, dar NU include costul asigurării, costurile legate de publicitate, prima de garantare, penalitățile percepute conform contractului de finanțare;

 – prima de garantare, compusă din comisionul de risc datorat M.F.P. şi comisionul de administrare datorat F.N.G.C.I.M.M., al căror nivel este stabilit anual prin ordin al ministrului finanţelor publice sau ministrului delegat pentru buget. Comisionul de risc se calculează de către finanțator, ca procent aplicat la suma garantată și se achită o singură dată, la acordarea garanției, pentru toată perioada de valabilitate a garanției. Comisionul de administrare este calculat la soldul garanției statului.

Te-ar mai putea interesa și
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar companiile care solicită totuși în instanță să se supende executarea,......
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...