‘În vederea reglementării plafonului garanţiilor care pot fi emise în anul 2015, se completează art.1 din Normele de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2014, cu modificările şi completările ulterioare, prin stabilirea plafonului la nivelul sumei de 350 milioane lei. Pentru nivelul plafonului s-au luat în considerare solicitările venite din partea instituţiilor de credit şi instituţiilor financiare nebancare eligibile ca participante în cadrul Programului şi acesta se are în vedere în discuţiile cu FMI şi CE în stabilirea criteriului de performanţă privind garanţiile, parte a acordurilor încheiate cu instituţiile financiare internaţionale. Totodată, se propune reglementarea posibilităţii ca şi alţi finanţatori interesaţi să se înscrie în Program până la data de 2 martie 2015’, se arată în document.
Potrivit sursei citate, pentru anul 2014 plafonul alocat a fost de 50 milioane lei, iar până la data de 24 decembrie un număr de 10 finanţatori au transmis către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii /FNGCIMM/ şi MFP cererile de înscriere în Program, scrie Agerpres.
La jumătatea lunii noiembrie 2014, MFP preciza în noile forme de aplicare a Programului ‘Prima maşină’ că toate persoanele fizice cu vârsta de peste 18 ani, eligibile să aplice în program, vor beneficia de finanţare care va acoperi maximum 95% din preţul de achiziţie prevăzut în factura proformă. Din finanţarea acordată, maximum 50% va reprezenta garanţia statului.
MFP precizează că finanţarea de care vor beneficia persoanele fizice nu include dobânzile şi comisioanele bancare, precum şi alte sume datorate de beneficiar în baza contractului de credit. Durata maximă a finanţărilor este de 60 de luni calendaristice.
Pentru a beneficia de garanţia acordată de stat prin acest program, potrivit actualului proiect de HG, persoanele fizice trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, cum ar fi să facă dovada, cu declaraţia pe proprie răspundere şi cu copia facturii proformă emise de vânzător, că autoturismul care se achiziţionează în cadrul programului este nou, că este produs în spaţiul intracomunitar sau provenit din import, că îndeplineşte cel puţin cerinţele minime ale standardului EURO 5, că este achiziţionat de la o persoană juridică ce are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor şi că are un preţ de achiziţie ce nu depăşeşte suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA, după caz.
O altă condiţie este cea potrivit căreia persoanele fizice care aplică trebuie să dispună de un avans de minimum 5% din preţul de achiziţie în cazul finanţărilor garantate, care acoperă diferenţa dintre preţul de achiziţie a autoturismului nou, rezultat din factura proformă, şi finanţarea garantată.
În plus, acestea trebuie să asigure autoturismul nou achiziţionat din finanţarea garantată printr-o poliţă de asigurare de tip CASCO, care va acoperi cel puţin daunele totale şi parţiale de furt şi avarii; fără franciză pentru daunele totale de furt şi avarii şi fără franciză sau cu franciză de maximum 100 de euro echivalent în lei pentru daunele parţiale de furt şi avarii. Obligaţia se menţine pentru toată perioada de valabilitate a garanţiei.
La aceste condiţii se adaugă normele proprii fiecărei bănci, precum şi condiţiile specificate deja în OUG 66/ 2014 prin care s-a aprobat acest program.
La sfârşitul săptămânii trecute, surse apropiate discuţiilor dintre Fondul Monetar Internaţional /FMI/ şi autorităţile române au declarat că delegaţia internaţională ar fi cerut să se renunţe la Programul ‘Prima Maşină’.
‘Experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) ne-au cerut să renunţăm la Programul ‘Prima Maşină’. Nici cu plafonul de 350 de milioane de lei nu au fost de acord, dar acesta va fi introdus în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare. Totodată, se va prelungi şi perioada în care se pot înscrie băncile în program’, au afirmat sursele.
Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a declarat duminică, la Realitatea TV, că plafonul pentru ‘Prima maşină’ va fi aprobat marţi şi a subliniat că nu înţelege de ce se opun reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale la acest program.
‘Marţi noi vom aproba plafonul pentru Prima maşină, de 350 milioane lei. Nu prea am înţeles de ce se opun, ceva cu alocarea pentru sănătate şi pentru educaţie, deşi le-am arătat că noi am alocat faţă de 2011 cu 42% mai mulţi bani pentru sănătate şi inclusiv la rectificare vom veni şi vom face completări. Nu am înţeles foarte clar explicaţia. Să spun cinstit nu am reuşit să îi convingem, dar asta nu înseamnă că nu îl vom aplica. Acest plafon de 350 milioane nu înseamnă că noi dăm şi banii. Probabil o parte din acest plafon, un procent de 10-12 la sută dacă vor fi credite neperformante, bineînţeles după un an, după o perioadă destul de lungă de timp, aceşti bani vor fi plătiţi de către Fondul de garantare sau cei ce garantează aceste împrumuturi’, a explicat Vâlcov.