Prima negociere reuşită la darea în plată: Raiffeisen şi-a asumat deprecierea preţului unui imobil din Berceni
În octombrie 2010 Luminiţa Chioncel a contractat un credit de nevoi personale în franci elveţieni pe care l-a girat cu ipotecă de rangul I pe apartamentul de trei camere din Berceni. În martie 2008, deoarece valoarea apartamentului la acel moment o permitea, familia Chioncel a mai făcut un credit, tot în franci elveţieni.
„Timp de aproape zece ani am plătit cu exactitate rata de 1000 de franci elveţieni în fiecare lună. Ultima plată am făcut-o în luna februarie. Peste 70 de zile ca să nu fiu executată silit şi pentru că nu se dăduse încă legea dării în plată am mai achitat o rată.”, povesteşte economista Luminiţa Chioncel.
După apariţia legii, cei doi soţi au apelat la avocatul Marius Coltuc care le-a redactat notificarea către Raiffeisen Bank şi apoi le-a stabilit întâlnirea cu reprezentanţii băncii pentru finalizarea procedurii de dare în plată.
După ce a predat cheile, Luminiţa Chioncel a solicitat băncii să i se găsească o oportunitate care să îi permită să rămână în continuare în apartamentul de trei camere din Berceni. În circa 24 de ore, banca i-a oferit posibilitatea să îşi răscumpere casa contra sumei de 48.000 de euro costul locuinței, plus 11.000 de euro diferite comisioane şi penalizări.
În momentul în care a făcut notificarea de dare în plată, valoarea celor două credite era de 117.397 de franci elveţieni, circa 108.575 euro, la paritatea de ieri franc – euro. După ce a achitat cei 59.000 de euro în contul Raiffeisen Bank, familia Chioncel a semnat acordul cu banca, i-au fost şterse toate datoriile şi a rămas în imobilul ipotecat până acum două zile în favoarea băncii.
Legea dării în plată a intrat în vigoare pe 28 aprilie odată cu publicarea ei în MOnitorul Oficial. De atunci numărul notificărilor de dare în plată a crescut permanent și numărul contestațiilor depuse de bănci la judecătorie asemenea. Au existat și clienți care au dat cu succes în plată locuința și și-au șters datoriile către bancă și foarte multe procese de contestație pe rolul tribunalelor. Dar primul caz fericit în care clientul a scăpat de datorii către bancă și a rămas și cu locuința este cel de care v-am povestit mai sus.