Prima operaţie bariatrică cu „da Vinci”, cel mai performant robot chirurgical din lume, realizată la spitalul Monza
Intervenţia, care a durat două ore, a fost realizată sub coordonarea profesorului doctor Giuseppe Spinoglio, şeful departamentului de Chirurgie Generală şi Oncologie al Alessandria National Hospital din Italia, alături de întreaga echipă Bari Clinic a Spitalului Monza, formată din: Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generală, Lidia Rapeanu, medic specialist chirurgie generală, Anca Ichiman, medic specialist chirurgie generală, Gabriela Zugravu, medic primar Anestezie şi Terapie Intensivă.
“Operatia a decurs foarte bine, ne aşteptăm la o evoluţie extrem de favorabilă a pacientei, cu o recuperare rapidă şi cu o durată de spitalizare de două nopţi postoperator. Nu a fost nevoie să folosim drenaje, sonde nazogastrice, sonde urinare, de aceea şi confortul pacientei postoperator va fi unul foarte bun”, a spus Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generală la Spitalul Monza.
Chirurgia robotică da Vinci reprezintă cea mai nouă tehnologie a chirurgiei minim invazive, în care chirurgul nu operează cu propriile mâini, ci manevrează un robot la distanţă, fiind aşezat la o consolă amplasată în sala de operaţii. Sistemul computerizat transformă mişcarea mâinilor în impulsuri transmise braţelor robotice, cu o mare acurateţe. Detalii despre chirurgia robotică da Vinci găsiţi la linkul care poate fi accesat aici.
Avantajele sistemului chirurgical da Vinci pentru pacienţi sunt: incizii mai mici, durata de spitalizare şi durerea postoperatorie scăzute, recuperarea şi reluarea rapidă a activităţilor cotidiene.
„O intervenţie cu robotul da Vinci costă în jur de 40.000 euro în Italia sau Germania. Noi ne vom încadra între 15.000 şi 16.000 euro pentru aceeaşi operaţie, făcută cu o echipă internaţională. Adică o echipă care operează în Italia va veni aici să opereze cu medicii noştri”, a spus într-un interviu pentru ECONOMICA.NET Luca Militello, directorul general al spitalului Monza.
Chirurgia bariatrică se referă la toate procedeele chirurgicale care au ca scop scăderea ponderală şi se adresează persoanelor care suferă de obezitate. Odată cu scăderea ponderală, se îmbunătăţeşte semnificativ starea de sănătate a pacientului şi implicit calitatea vieţii acestuia.
Grupul “Policlinico di Monza”, care deţine Spitalul Monza, mai are şi zece spitale în Italia.
Citeşte şi:
Spitalul Monza investeşte peste două milioane de euro în robotul chirurgical da Vinci