Prima prognoză a anului despre producţia agricolă. Nord-estul României a îngheţat
Temperaturile scăzute şi lipsa precipitaţiilor din ultimele zile ale lunii decembrie şi începutul acestui an au produs pagube culturilor agricole de toamnă din nord-estul României. Afectate au fost şi culturile din sudul Franţei, din Italia şi alte regiuni din sudul şi centrul Europei, după ce au suferit de lipsa precipitaţiilor, indică primele rapoarte privind condiţiile culturilor agricole din Uniunea Europeană. Pagubele nu sunt însă semnificative, se arată în raport. „Răcirea bruscă a temperaturilor, care au rămas scăzute până pe 6 ianuarie, a dus la îngheţarea uşoară sau moderată a plantelor în estul Poloniei, vestul şi sudul Ucrainei, Moldova, sud-vestul Belarus şi nord-estul României”, au menţionat specialiştii Comisiei Europene.
Cu toate acestea, prognoza este promiţătoare, având în vedere că procesul de călire a grâului de toamnă este destul de avansat. Acesta presupune acumularea zaharurilor în plantă şi eliminarea unei treimi din apa liberă din celule. În situaţia când apare un şoc termic şi plantele nu au eliminat apa din celule, ea îngheaţă în interiorul celulelor, iar plantele mor. „În centrul şi sud-estul Europei, situaţia s-a îmbunătăţit uşor faţă de decembrie-începutul lunii ianuarie. Progresul procesului de călire este tot mai mare, iar toleranţa grâului la îngheţ este moderată, situaţie tipică pentru zonele dintre vcentrul Germaniei şi vestul Ucraine, la fel ca în vestul Belarus, Cehia, Slovacia, Ungaria, nordul României şi Turcia”, se arată în ultima monitorizare a UE.
Producţii sub 2014, dar peste media ultimilor cinci ani
România va produce în anul agricol 2015-2016, în cele două campanii, în jur de 3,46 de tone la hectarul de grâu, cu 5,2% sun nivelul anului anterior, dar cu 7,1% peste media ultimilor cinci ani; 3,4 tone de orz de toamnă la hectar, cu 8 % sub nivelul anului trecut, dar cu 3,5% peste media ultimilor cinci ani şi 3,06 tone de porumb la hectar, cu 35,2% mai puţin decât în anul agricol 2014-2015 şi cu 18,4% sub media ultimilor cinci ani.
În ceea ce priveşte producţia de triticale a acestui an agricol, prognoza Comisiei Europene indică un minus de 6,1% faţă de 2015, până la 3,45 de tone la hectar, în timp ce producţia de sfeclă de zahăr va fi cu 27,5% mai mică, aducă în jur de 34,6 tone la hectar. De asemenea, în cazul culturilor de cartof, acestea vor produce cu 22,3% mai puţin decât în anul anterior. Producţia medie va ajunge de 29,7 tone la hectar.