Prima prognoză pentru anul agricol 2021 în România. Grâul rămâne pe roșu

16 03. 2021
canicula_soare_seceta_grau_83992800_33904600

Fermierii români ar putea reveni în acest an agricol la randamente de peste patru tone de grâu la hectar, dar vor rămâne sub media ultimilor cinci ani, arată ultima prognoză a Comisiei Europene.  Mai exact, cu cele 4,12 tone obținute pentru fiecare hectar cultivat, am putea raporta a treia cea mai mare scădere a producției din UE față de media ultimilor cinci ani. Comparativ cu 2020, când fermierii au înregistrat unul dintre cele mai mici randamente din istoria recentă, de 2,9 tone la hectar, producția ar putea fi cu 38% mai mare.

Ca medie în UE, prognoza indică pentru acest an o producție medie de 5,6 tone la hectar, cu 3,5% peste media ultimilor cinci ani.

“Iarna blândă a păstrat cerealele de iarnă neîntărite sau ușor întărite mai ales în sudul României. A doua perioadă de frig din februarie ar fi putut provoca daune minore locale cerealelor de iarnă, în special în centrul și nordul României. Cu toate acestea, culturile de iarnă sunt, în general, în stare bună, cu un conținut de apă în sol în prezent favorabil’, anunță Comisia Europeană făcând referire la situația din România.

O ușoară scădere a randamentelor, de 0,5% față de media ultimilor cinci ani, s-ar putea înregistra și în cazul rapiței. Femierii s-ar putea mulțumi cu 2,5 tone la hectar, cu 30% mai mult decât în 2020 și mult sub media UE pentru acest an, de 3,26 tone la hectar.

Creștere peste medie la orz

Pentru celelalte culturi analizate în prognoza Comisiei, randamentele estimate sunt însă peste media ultimilor cinci ani. Este cazul orzului de iarnă pentru care specialiștii Comisiei mizează pe un randament de 4,35 de tone la hectar, cu 5,1% peste media ultimilor cinci ani și cu 64% mai mult decât în 2020.

Un plus de 2,3% față de media ultimilor cinci ani vor câștiga în plus la hectar și fermierii care au mizat anul acesta pe triticale, producția estimată ajungând la 3,96 de tone. Față de 2020, plusul va fi de 14%.

Totodată, o ușoară creștere de 1,5% raportat la media ultimilor 5 ani și de 0,9% față de 2020 se estimează și pentru cultura de orez.

Citește și :

Fermierul român e la mila naturii. Doar 20% din suprafața cultivată e protejată, deși asigurarea a ajuns sub 30 de lei/hectar. Liderul pieței, Groupama, plătește mai mult decât încasează