Prima ţară nefumătoare din lume. În 2024, un stat important din Europa poate atinge acest obiectiv

Ţară nefumătoare. Asta înseamnă că rata fumatului va scădea la nivelul întregii populaţii sub 5%. Această ţintă ar putea fi atinsă de Suedia chiar în acest an.
Ion Dobreanu - vin, 02 feb. 2024, 13:37
Prima ţară nefumătoare din lume. În 2024, un stat important din Europa poate atinge acest obiectiv

Suedia a devenit un studiu de caz la nivel internaţional în ceeace priveşte reducerea ratei fumătorilor la nivelul întregii populaţii, asta în timp ce autorităţile din toate ţările, de pe tot globul, încearcă să găsească soluţii în acest sens, se arată într-o serie de materiale recente publicate de grupul media american Bloomberg. În 2022, doar 5,6% din populația Suediei mai fuma, practic cel mai mic procent din Europa, iar dacă traiectoria va continua în aceeași direcție, rata fumatului va scădea sub 5% la un moment dat în 2024, un nivelul la care o țară se poate declara nefumătoare.

Rata fumatului în Suedia a scăzut cu peste jumătate în ultimii 15 ani, arată reportajul Bloomberg, iar mulți asociază renunțarea la fumat a suedezilor cu utilizarea produsului numit „snus”, care se comercializează acolo sub forma unor mici pliculețe cu nicotină pentru uz oral.

Așa cum notează Bloomberg, snus-ul face parte din cultura populară suedeză de peste 200 de ani. Recent a redevenit foarte popular și oferă o opțiune în ceea ce privește renunțarea la fumat, fără a renunța însă și la nicotină. În prezent, aproximativ 14% din populația Suediei folosește în mod regulat pliculețele cu nicotină pentru uz oral, conform Agenției de Sănătate Publică din Suedia, și pe măsură ce utilizarea pliculețelor cu nicotină a crescut, incidența fumatului a mers în direcție opusă. În 2004, aproximativ 14% dintre bărbați și 19% dintre femei în Suedia fumau zilnic. În 2022, aceste procente au scăzut cu aproximativ două treimi.

În ciuda creșterii consumului de snus, criticat de unele voci, mai notează Bloomberg, Suedia se mândrește cu cele mai scăzute rate de cancer asociate fumatului la nivelul mediei bărbaților europeni, iar în 2019, FDA (Administrația americană pentru controlul alimentelor și medicamentelor) a declarat opt soiuri de snus suedez ca fiind mai puțin riscante decât țigările. Autoritatea de reglementare americană a declarat că utilizarea acestor produse cu nicotină prezintă riscuri mai mici de cancer. Cu toate acestea, nicotina creează dependență.

Recent, directorul executiv al British American Tobacco Tadeu Marroco a declarat că aproximativ 100 de milioane de oameni, adică circa 10% dintre fumătorii din lume, folosesc deja alternative la fumat care nu ard tutunul, iar compania de cercetare InsightAce Analytic Pvt Ltd. estimează că piața acestor produse valorează în prezent peste 27 de miliarde de dolari, comparativ cu piața globală a țigărilor care se ridică la 900 de miliarde de dolari.

Pe de altă parte, având în vedere reglementările acestor noi produse prin care se limitează accesul consumatorilor la alternative la fumat, viitorul lor poate depinde de acceptarea conceptului de reducere a riscurilor asociate fumatului, o paradigmă care susține alternativele de fumat mai sigure. În timp ce organizații precum Serviciul de Sănătate din Marea Britanie adoptă la scară largă acest concept de reducere a riscurilor, mergând până acolo încât oferă gratuit kituri de vapat fumătorilor, alte organizații precum Organizația Mondială a Sănătății sau Comisia Europeană sunt îngrijorate că aceste produse devin prea populare prea repede, mai ales că, spun ei, nu există încă suficiente dovezi privind efectele lor pe termen lung.

Te-ar mai putea interesa și
Groenlanda vrea să colaboreze mai mult cu SUA în domeniile apărării și minier, anunță premierul Mute Egede
Groenlanda vrea să colaboreze mai mult cu SUA în domeniile apărării și minier, anunță premierul Mute Egede
Groenlanda doreşte să coopereze mai strâns cu Statele Unite în domeniul apărării şi în cel al explorării resurselor miniere ale insulei, a declarat prim-ministrul groenlandez Mute Egede,......
ANSVSA a început o campanie de informare și control pentru prevenirea apariției virusului febrei aftoase în România
ANSVSA a început o campanie de informare și control pentru prevenirea apariției virusului febrei aftoase în România
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a demarat o serie de măsuri pentru ...
Grindeanu: Peste 70 de milioane de tone de bunuri din Ucraina au tranzitat România de la începutul războiului
Grindeanu: Peste 70 de milioane de tone de bunuri din Ucraina au tranzitat România de la începutul războiului
Traficul de bunuri din Ucraina prin România după începutul războiului a atins un nivel record de 70 de milioane de tone, ...
Ultimul centru de informare turistică din Paris a fost închis
Ultimul centru de informare turistică din Paris a fost închis
Ultimul centru tradiţional de informare turistică din Paris, unde vizitatorii puteau să îşi facă rost de broşuri şi ...