Gazele s-au vândut la 310 lei/MWh, iar cantitatea tranzacționată pe produsul an 2023 a fost de 131.400 MWh, ceea ce indică posibilitatea ca acest gaz să fi fost scos pe piață de unul dintre cei doi mari producători autohtoni, Romgaz sau Petrom.
Prețul este în scădere față de nivelurile cu care se tranzacționează acum gazele cu livrare mai apropiată – circa 400 de lei/MWh pentru luna matie, aprilie, și trimestrul doi dar el rămâne, după cum se vede, destul de mare în comparație cu așteptările, inclusiv ale unor oficiali guvernamentali.
Am comparat prețul de la BRM cu cel la care se fac tranzacții cu gaze pe acest produs – an 2023, la hubul relevant pentru noi, CEGH de la Viena. Cei 360 de lei de la noi înseamnă 62 de euro/MWh. La hubul vienez, ultima tranzacție cu acest produs a fost pe 7 februarie, cu volume mici (17.500 MWh), la prețul de 54,7 euro/MWh, deci mai mic decât cel de la București.
Schimbări de reguli
După liberalizarea pieței de gaze, autoritățile au impus un calendar obligatoriu de ofertare pentru cei doi producători, Romgaz și Petrom, așa numitul “gas release program”: producătorii erau obligați să oferteze 40% din producția anuală pe BRM, pe mai multe scadente: livrare la trimestru, senestru, sezon rece/cald, an gazier.
Din acest an, “gas release program” se relaxează pentru cei doi producători, în urma unei modificări legislative operate la finalul anului trecut. Astfel, obligația de ofertare se extinde și pentru nivelul anului 2023, dar cantitatea ofertată obligtoriu scade: procentul de 40% din producția acestui an este distribuit și în 2022 și în 2023, pe același tip de produse.