Prima zi de sesiune, ultima zi de opoziţie parlamentară

Economica.net
01 02. 2012

Conform procedurii standard, la prima şedinţă de plen a fiecărei Camere sunt aleşi membrii Biroului Permanent pentru sesiunea în curs, în funcţie de algoritmul politic. Astfel atât puterea, cât şi opoziţia sunt reprezentate în mod proporţional.

Chiar dacă USL a decis ca parlamentarii săi să nu mai participe la lucrările plenului, se va face o excepţie chiar în prima zi pentru ca şi opoziţia să aibă ocazia să desemneze reprezentanţi în BP-uri. Numirea acestora va fi doar onorifică atâta vreme cât PSD şi PNL au decis să boicoteze şi lucrările acestor foruri.

Însă prin ocuparea, cel puţin teoretică, a posturilor ce le revin, se crează problema cvorumului de şedinţă pe care vor trebui să-l asigure reprezentanţii arcului guvernamental. Astfel, eventuale absenţe printre aceştia ar face ca şedinţele să nu se mai poată desfăşura.

De altfel, greva parlamentară generalizată la nivelului plenului şi comisiilor a avut un precedent în 2010. După votul contestat la Legea pensiilor din 2010, opoziţia a decis să nu mai participe la şedinţele Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor fapt care a făcut ca circa 10 şedinţe să nu mai aibă cvorum, mai ales că opoziţia avea un vot în plus în BP.

A fost nevoie ca puterea să accepte negocieri între liderii de grup pentru a stabili un set de bune practici parlamentare. Între timp însă, UNPR a primit dreptul de a-şi desemna membri în conducerea Parlamentului astfel încât opoziţia a pierdut majoritatea în cele două foruri de conducere de la Senat şi Camera Deputaţilor, dar puterea va trebui să nu aibă niciun fel de absenţe în BP-uri, dacă doreşte ca şedinţele acestora să se desfăşoare corect.

Cutuma parlamentară arată că schimbările în Birourile Permanente de la începutul sesiunilor ordinare sunt minore faţă de componenţa aleasă la începutul legislaturii, însă acum sunt certe două modificări. La Camera Deputaţilor, Adrian Năstase a anunţat că nu va mai candida la postul de vicepreşedinte din partea PSD, ca urmare a sentinţei primite în dosarul „Troferul Calităţii”.

De asemenea, UNPR va trebui să găsească un înlocuitor pentru vicepreşedintele Senatului, Cristian Diaconescu, desemnat recent în funcţia de ministru al Afacerilor Externe.