Prima zi la medicul de familie cu cardul: consultaţia a durat şi o oră. Medicii cer CNAS să amâne obligativitatea cardului
Cardurile neactivate până la această dată au fost aproape imposibil de activat în cursul zilei de azi. Medicii din toată ţara au primit două tipuri de erori, ambele făcând imposibilă activarea cardurilor (UM indisponibilă şi Token – lipsă), spun medicii reuniţi sub cupola Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).
Medicii de familie din SNMF spun că au durat şi o oră consultaţiile făcute/validate cu cardul, acolo unde acestea au putut fi efectuate.
Copiii ai căror părinţi nu au primit sau au refuzat cardurile şi care nu au reuşit să obţină adeverinţele de asigurat de la CAS nu au primit servicii medicale decontate, pentru că li s-a solicitat cardul la farmacie, la eliberarea reţetei copiilor lor.
„Considerăm o lipsă de respect din partea CNAS atât pentru pacienţi, cât şi pentru toţi furnizorii de servicii medicale să implementeze fără informare şi fără niciun fel de pregătire acest sistem! Dacă s-a ştiut ca vor fi mii de interogări ale sistemului pe secundă, de ce nu s-a acceptat utilizarea în paralel a sistemului cu card în paralel cu vechiul tip de consultaţie până la corectarea tuturor erorilor şi reglementarea situaţiilor speciale? Solicităm în urgenţă modificarea abordării implementării sistemului cu informarea judicioasă a tuturor asiguraţilor, funcţionarea în paralel până la corectarea erorilor şi explicaţii oficiale privind pregătirea deficitară şi proasta implementare a sistemului!”, spun medicii din Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF).
Bănicioiu: Implementarea cardului nu modifică dreptul pacientului la servicii medicale.
“În această dimineaţă am primit unele sesizări de la pacienţi cărora li s-a refuzat asistenţa medicală pentru motivul că nu funcţionează sistemul informatic sau nu au prezentat cardul de sănătate. Sunt neplăcut surprins de atitudinea unor furnizori şi vreau să subliniez că toate spitalele, farmaciile şi cabinetele medicilor de familie sunt obligate să utilizeze sistemul de implementare a cardului naţional de sănătate, dar şi să furnizeze servicii medicale şi medicamente, aşa cum li s-a adus la cunoştinţă de la începutul acestui an. Introducerea cardului de sănătate nu modifică dreptul asiguraţilor la servicii medicale”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, luni, 4 mai.
Dacă nu aţi primit servicii medicale cu cardul, semnalaţi urgent la numărul de telefon scris pe card.
CNAS roagă pacienţii care întâmpină greutăţi la primirea unui serviciu medical să semnaleze de urgenţă disfuncţionalităţile la Casele de Asigurari sau la numărul de telefon inscripţionat pe cardul de sănătate.
La primele ore ale dimineţii se realizau, concomitent, în sistem 9.000 de accesări cu cardul de sănătate. Astăzi, până la ora 11:00, la Help desk s-au primit peste 75 de sesizări de la furnizorii de servicii medicale care au întâmpinat probleme la utilizarea cardului. Aceste probleme au fost rezolvate sau sunt în curs de soluţionare în cel mai scurt timp. Nu au fost semnalate probleme care sa ducă la blocarea sistemului, spun oficialii CNAS.
CNAS solicită furnizorilor de servicii medicale să respecte legislaţia în vigoare şi să acorde serviciile cu card de sănătate celor care l-au primit şi fără card de sănătate celor care încă nu au intrat în posesia lui.
Instituţia spune că pregatită să rezolve toate problemele semnalate de furnizorii de servicii medicale care întâmpină greutăţi în utilizarea cardului de sănătate. Aceştia au la dispoziţie help desk-ul organizat în acest sens.
De la 1 mai, românii vor dovedi calitatea de asigurat şi, pe cale de consecinţă, vor primi servicii decontate de CAS la medic (în sistemul public), cu unul dintre documentele:
– cardul naţional de sănătate pentru cei care l-au primit deja;
– adeverinţă de asigurat eliberată de CAS (şi cu valabilitate de trei luni) persoanelor care refuză explicit primirea cardului, din motive de conştiinţă sau religioase. Această adeverinţă e emisă de CAS pe baza unei cereri. După ce CAS eliberează această adeverinţă asiguratului care refuză cardul, va modifica în sistemul informatic starea cardului returnat în „blocat” din „activ”.
– adeverinţă de salariat pentru salariaţi şi persoanele care încasează venituri asimilate salariilor (precum cele care lucrează în baza unui contract cesiune drepturi de autor) pentru care nu a fost încă emis cardul. Adeverinţa de salariat va înlocui cardul naţional de sănătate până când asiguratul va intra în posesia cardului, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data emiterii documentului electronic; interogarea calităţii de asigurat pe platforma informatică PIAS a CNAS, pe care o puteţi accesa aici;
– adeverinţă de înlocuire a cardului pentru situaţiile în care asiguratul solicită emiterea unui duplicat. Documentul are valabilitate de 60 de zile, de la data emiterii, şi încetează înainte de acest termen, în cazul în care cardul duplicat a fost activat. După ce îţi va elibera adeverinţa de înlocuire a cardului, CAS va modifica în sistemul informatic al cardului statusul său. Concret, cardul va figura ca „suspendat” sau cu „date incorecte” în SIUI, funcţie de situaţia în care se află asiguratul.