Primaria Braşov a cumpărat mai multă energie decât necesarul populaţiei. Prejudiciu de peste 5 milioane de euro – DNA
Procurorii DNA efectuează luni percheziţii la Primăria Braşov, la biroul utilizat de George Scripcaru, cel al şefului Serviciului Investiţii şi al directorului executiv adjunct al Direcţiei Tehnice, precum şi la domiciliul edilului şi a altor presoane, sediile mai multor firme, printre care şi la SC RadioTeleviziunea Transilvania SRL, punctul de lucru al SC Delcar SRL, la sediile SC Bepco SRL, la SC Transformer Energy Supply SRL, sediul Tetkron, punctul de lucru al SC Iporo SRL.
Anchetatorii fac cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu vizând relaţiile comerciale dintre SC Tetkron SRL, societate având ca asociat mun.Braşov, şi Bepco SRL.
Conform surselor, în august 2010, s-a înfiinţat Sc Tetkron pentru activitate furnizarea de abur şi aer condiţionat, administrator Simona Frăţilă, o apropiată a primarului şi fost director economic al CET SA, societate care prin contractul de sub-concesiune întocmit în baza HCL Braşov, a preluat serviciul de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în municipiu.
Sursele au explicat că Tetkron nu dispunea de fondurile necesare şi nici de reţea de distribuţie, iar prin hotărâri AGA CET SA s-a aprobat vânzarea unor active CET în tranşe către noua societate. Bunurile necesare desfăşurării activităţii s-ar fi vândut potrivi raportului Curţii de Conturi la o valoare mult mai mică decât cea de inventar, respectiv peste 1,2 milioane lei.
Procurorii au constatat, susţin sursele, că s-a urmărit scoaterea unor mijloace fixe şi utilaje din patrimoniul CET SA, care ulterior au fost vândute către Bepco, fiind creat un prejudiciu de peste 1,3 milioane lei, reprezentând contravaloarea bunurilor de utilitate publică din proprietatea UATM Braşov cumpărate şi vândute în mod nejustificat.
Aceleaşi surse au precizat că Tetkron ar fi înregistrat pierderi în mod constant în activitatea de furnizare şi distribuţie a agentului termic, fapt care s-ar fi datorat în realitate achiziţionării de energie termică peste necesarul vândut populaţiei precum şi faptului că, urmare a înţelegerii frauduloase dintre George Scripcaru, Simina Costan şi Mihai David, societatea a achiziţionat întreaga cantitate de agent produs de Bepco la poarta CET SA. Acest lucru, au mai arătat sursele, s-a făcut pentru ca furnizorul să poată produce mai multă energie electrică, în scopul de a-şi încasa bonusurile, ajungându-se la facturarea şi subvenţionarea unor cantităţi de energie termică care a fost ulterior plimbată pe reţea sau evacuată în urma deschiderii capetelor de coloană, fiind cauzat un prejudiciul de aproximativ 26 milioane lei.