Primăria București vrea să cumpere autobuze electrice pentru 14 linii. Propunerea vine de la Asociaţia fondată de Firea cu primarii din Ilfov

Economica.net
19 06. 2018
dc_cover_652ovhkibhg82kh6on274ihkn1_20180115041605_medi_35982800

Potrivit proiectului, finanţarea investiţiei se va face din alocaţii bugetare „şi din alte fonduri”.

Pe 19 iunie, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Transport Public Bucureşti-Ilfov (ADITPBI) a transmis studiul de oportunitate „Achiziţionare autobuze electrice necesare îmbunătăţirii transportului public de călători pe 14 trasee în Municipiul Bucureşti”, elaborat de o echipă mixtă formată din experţi din cadrul RATB şi ADITPBI, potrivit expunerii de motive a proiectului.

ADITPBI a fost înființată în urmă cu mai puțin de un an, în iulie 2017, de primarul general Gabriela Firea și 40 de primari ai localităților din Ilfov. Asociația are rolul de a asigura şi monitoriza transportul în comun în Bucureşti şi Ilfov, preşedintele ADITPBI fiind primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Potrivit raportului de specialitate, Municipiul Bucureşti este solicitant eligibil pentru accesare fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, axa prioritară 3, obiectivul specific 3.2 – reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

„În acest sens, Municipiul Bucureşti împreună cu ADITPBI şi RATB au colaborat la realizarea documentelor necesare accesării de fonduri nerambursabile. Luând în considerare HCGMB nr. 630/2017 privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice (studiu de fezabilitate) pentru introducerea de autobuze electrice în sistemul de transport public de pe teritoriul Municipiului Bucureşti, prima etapă poate fi sustenabilă din toate punctele de vedere – achiziţionare 42 de autobuze electrice cu costuri minime şi fără investiţii şi avize suplimentare. În vederea realizării măsurilor din Programul Integrat de Gestionare a Calităţii Aerului în Municipiul Bucureşti, precum şi a celor din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti-Ilfov, Direcţia Transporturi consideră că aplicarea etapei I poate fi implementată pe trasee din zona centrală”, prevede documentul.

Conform aceleiaşi surse, convocarea unei „şedinţe de îndată” este justificată de închiderea apelului de proiecte pentru Axa prioritară 3, Prioritatea de investiţii 4e, Obiectiv specific 3.2 pe data de 21 iunie, ora 12:00, precum şi luând în considerare prevederile Ghidului Solicitantului referitoare la obligativitatea depunerii unei hotărâri de Consiliu General prin care se aprobă studiul de oportunitate.