Primăria Bucureşti se va împrumuta la Ministerul de Finanţe pentru a asigura furnizarea energiei termice

Municipalitatea va contracta de la Ministerul Finanţelor un împrumut de maxim 248 de milioane de lei pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece, după ce, luni, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat un proiect de hotărâre în acest sens.
Economica.net - lun, 16 nov. 2015, 15:57
Primăria Bucureşti se va împrumuta la Ministerul de Finanţe pentru a asigura furnizarea energiei termice

‘Se aprobă contractarea de la Ministerul Finanţelor Publice a unui împrumut din venituri din privatizare, în valoare de maximum 248 de milioane de lei, cu o maturitate de maximum 20 de ani. Contractarea împrumutului se face în scopul finanţării cheltuielilor curente pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece’, precizează proiectul.

Într-un raport de specialitate cuprins în acest proiect de hotărâre este subliniată necesitatea împrumutului.

‘Având în vedere adresa RADET prin care a fost estimată valoarea deconturilor aferente finanţării cheltuielilor curente pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece 2015 – 2016, respectiv de 248 de milioane de lei, şi detalierea acestora, ţinând cont de posibilitatea prevăzută la art. IV din OUG 46/2015 de a solicita contractarea de împrumuturi de la Ministerul Finanţelor Publice, din venituri din privatizare, pentru finanţarea unor cheltuieli curente şi/ sau de capital pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece, absenţa, la data prezentei, a resurselor proprii pentru finanţarea sumei determinate de DGISP de 247.370.516 lei, gradul de îndatorare a bugetului local al municipiului Bucureşti, care se încadrează în limita de îndatorare de 30%, pe întreaga perioadă de maturitate a împrumutului, se constată necesitatea şi posibilitatea contractării unui împrumut de la Ministerul Finanţelor’, arată raportul.

Proiectul a fost adoptat cu 37 de voturi pentru şi o abţinere.

‘Urmează ca, mâine, să trimitem la Ministerul de Finanţe solicitarea noastră. Teoretic, ar trebui ca, undeva la începutul lunii decembrie, Ministerul de Finanţe să ne comunice suma pe care ne-o acordă. Sper să fie aceasta, de 248 de milioane de lei’, a declarat primarul general interimar Ştefănel Dan Marin, după şedinţa CGMB.

Întrebat de jurnalişti dacă banii pot fi utilizaţi, în condiţiile în care nu există un buget aprobat al RADET, edilul a menţionat că i-a invitat pe reprezentanţii Regiei, în cursul săptămânii acesteia, pentru a stabili concret banii de care au nevoie şi utilitatea lor.

‘Am înţeles cu toţii că este nevoie de suplimentare pentru avarii, dar vreau să ne aşezăm, astfel încât la sfârşitul lunii acesteia să avem în şedinţă ordinară bugetul RADET pe ordinea de zi’, a spus primarul interimar al Capitalei.

El a precizat că banii care se solicită Ministerului de Finanţe, în speţă Trezoreriei, vor ajunge cu destinaţie – încălzirea în sezonul de iarnă 2015 – 2016.

‘Atât timp cât Guvernul ne-a dat această posibilitate să ne împrumutăm la Trezorerie, (…) în baza a ceea ce avem acum reglementat legat de împrumuturile cu destinaţie specială pentru încălzire, este singura variantă’, a subliniat edilul general interimar.

Totuşi, în opinia sa, costurile nu sunt ‘aşa de mari’, având în vedere că se plăteşte eşalonat pe 20 de ani. ‘Costurile sunt suportabile în acest moment. Singurul moment bugetar dificil va fi în 2018, când avem răscumpărarea eurobondurilor, dar vom aşeza sau cel puţin viitoarea conducere administrativă a Bucureştiului va aşeza lucrurile ca în bugetul din 2018 să nu fie probleme’, a spus edilul Capitalei.

Potrivit acestuia, Municipalitatea se apropie de 30% grad de îndatorare. Primarul interimar al Capitalei nu crede că vor fi probleme până în martie.

‘Din ianuarie, din ceea ce am comunicat şi cu RADET, deja apar încasările din venituri de la populaţie aferente lunilor octombrie şi noiembrie. Vom putea utiliza 1/12 din bugetul pe 2016. În acest moment nu ar mai trebui să accesăm niciun fel de credit din ce proiecţii avem acum. Contează foarte mult şi este foarte important consumul de gaz pe care ni-l prezintă ELCEN, astfel încât să ne încadrăm într-un consum de gaz aferent lunii noiembrie, decembrie de ce nu’, a adăugat primarul interimar.

UPDATE 18:33 – Dumitraşcu (RADET): Contractarea unui împrumut vizând furnizarea energiei termice trebuie acompaniată de alte hotărâri

Contractarea de Municipalitate a unui împrumut pentru asigurarea furnizării energiei termice trebuie acompaniată de alte hotărâri, a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), Gabriel Dumitraşcu, luni, după şedinţa CGMB.

‘Este un prim pas, este nevoie de acompanierea de alte hotărâri, aprobarea rectificării bugetului Primăriei Capitalei, pentru că bugetul până la urmă ce reprezintă? Nişte sertare pe care le aprobi şi în care bagi nişte sume cu anumită destinaţie. Împrumutul acesta de 248 de milioane de lei are nevoie de un sertar, de un spaţiu în bugetul Primăriei, deci trebuie rectificat bugetul Primăriei, pe cale de consecinţă trebuie aprobat şi bugetul RADET, pentru a face loc pentru a primi această sumă, dar în esenţă lucrurile sper să se rezolve, iar disponibilul creat de 248 de milioane de lei împrumutul plus 60 de milioane de lei sume existente în bugetul Primăriei Capitalei care vor fi transferate în decembrie, deci un total de vreo 308 de milioane de lei până la finalul anului, ar trebui să ne ofere suficient spaţiu ca să putem convinge ELCEN şi ROMGAZ să funcţionăm fără probleme până în primăvară’, a afirmat Dumitraşcu.

Potrivit acestuia, din cei 308 milioane de lei distribuţia sumelor se face conform procentelor din contul escrow.

‘În momentul de faţă, pe cei 32% din sumele alocate ce intră în contul RADET şi care rămân la dispoziţia RADET-ului există o poprire de 50%, noi spunem că dintre cele 308 milioane de lei rămân la dispoziţia RADET undeva în jur de 45 de milioane din care vom acoperi fond de salarii, alţi creditori gen ENEL, Apa Nova, alţi furnizori de materiale privaţi şi inclusiv fondul de salarii, dar rămâne o rezervă pentru reparaţii, intervenţiile până la finalul anului. Pe o simulare am avea un disponibil de aproximativ 2 milioane de lei, noi zicem suficienţi până la finalul anului pentru a ne ocupa de menţinerea continuităţii reţelei de termoficare’, a explicat reprezentantul RADET.

Întrebat de jurnalişti dacă nu este târzie aprobarea bugetului RADET abia la finalul lui noiembrie, el a răspuns că nu ştie cât de repede ‘se va mişca’ Trezoreria.

‘Pare puţin târziu, acum nu ştiu cât de repede se va mişca Trezoreria şi cât de repede se va aproba împrumutul, important este ca cele două evenimente să fie corelate, să nu ne trezim că avem banii din împrumut şi nu avem bugetele rectificate ori aprobate ca să putem dispune de aceste sume’, a mai declarat Dumitraşcu.

El a anunţat că luni a fost revizuit planul de lucru pe perioada următoare. ‘Astăzi am revizuit puţin şi am reajustat conceptul, planul de lucru, de activitate pe perioada următoare, sperăm să nu apară atâtea avarii cum ne-ar indica media statistică, sperăm să nu fie de amploare, vom prioritiza, ceea ce mai avem ca resursă vom aloca în special pe avariile cu o gravitate mai mare, pentru a încerca să asigurăm continuitatea sistemului de termoficare’, a menţionat reprezentantul RADET.

Potrivit acestuia, media este undeva la 20 – 30 de avarii pe zi.

‘Într-o săptămână se strâng în jur de 200 – 300 de avarii, pierderea de apă de adaos la un debit de 18.000 de tone pe oră este de aproximativ 1.500 – 1.800 de tone/oră, deci undeva la 10%, dar controlând şi gestionând avariile. Dacă nu am mai gestiona aceste avarii, la un volum de 200 – 300 de avarii acumulate într-o săptămână, se ajunge la o pierdere de peste 10%, moment în care centralele ar fi decuplate automat din sistem, deci aceasta era explicaţia pentru care vă spuneam că din inerţie se poate funcţiona, dar până la o anumită limită’, a precizat Dumitraşcu.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Anul acesta România intră în Schengen și cu frontierele terestre. Nu plec din funcția de premier până nu intrăm în Schengen
Ciolacu: Anul acesta România intră în Schengen și cu frontierele terestre. Nu plec din funcția de premier până nu ...
Premierul Marcel Ciolacu, lider al PSD şi candidat al partidului în alegerile prezidenţiale, a declarat vineri, la Ploieşti, că anul acesta România va intra în spaţiul Schengen şi cu......
Poșta Română și-a înnoit flota cu 20 de mopede electrice (Video)
Poșta Română și-a înnoit flota cu 20 de mopede electrice (Video)
Poşta Română şi-a înnoit flota cu 20 de motoscutere electrice, acestea înlocuind vechea flotă de mopede, achiziţionată ...
Electrica raportează un profit EBITDA de peste 1 miliard de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 10,5%. Profitul net a depășit 302 milioane de lei
Electrica raportează un profit EBITDA de peste 1 miliard de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 10,5%. ...
Grupul Electrica raportează că în primele nouă luni ale anului 2024 a înregistrat un rezultat EBITDA în valoare de ...
Patria Bank raportează un profit net de 27,4 milioane de lei pentru primele nouă luni din 2024, în creștere cu 82%
Patria Bank raportează un profit net de 27,4 milioane de lei pentru primele nouă luni din 2024, în creștere cu 82%
Rezultatele financiare înregistrate de Patria Bank la 30 septembrie 2024 prezintă un profit net de 27,4 milioane de lei ...