Primăria Capitalei ar putea finanţa proiecte ale ONG-urilor în valoare de până la 93.000 de lei

Economica.net
08 08. 2018
bani_567643387482600_35650400_35867100

„Regulamentul (privind regimul finanţărilor nerambursabile alocate de la bugetul local al municipiului Bucureşti pentru activităţi nonprofit de interes local în domeniul cultură, n.r.) este o dovadă de deschidere şi de susţinere din partea primăriei a tuturor iniţiativelor care vin din partea ONG-urilor din Bucureşti. (…) Este o mărire clară a plajelor de finanţare”, a arătat viceprimarul Aurelian Bădulescu.

În cadrul dezbaterii publice, preşedintele Asociaţiei MetruCub – resurse pentru cultură, Raluca Iacob, a evidenţiat că până în prezent acordarea de finanţări nerambursabile pentru cultură s-a realizat prin intermediul ARCUB, folosind un regulament „care diferă substanţial” de cel propus de către PMB.

„Înţeleg că s-a preluat de la ARCUB această competenţă. Cred că persoane care au fost implicate de-a lungul timpului la ARCUB în gestionarea acestui program de finanţare ar putea fi implicate, măcar pentru a oferi o consultanţă persoanelor care se vor ocupa de acest concurs de proiecte. Este păcat, e un lucru care a mers bine, e un lucru care a adus cinste Primăriei – până la urmă ARCUB este o instituţie a primăriei”, a precizat ea.

Aurelian Bădulescu a explicat modificarea prin faptul că plafoanele de finanţare au crescut „semnificativ” faţă de cele gestionate până în prezent de ARCUB.

Alexandru Gâdiuţă, consilier municipal USR, a apreciat ca fiind „problematice” prevederile care îngrădesc cofinanţarea. În acest fel, s-a referit la faptul că, potrivit proiectului, finanţarea acordată de către Municipiul Bucureşti nu va putea fi folosită pentru acoperirea de către solicitant a cofinanţării sale într-un proiect cu finanţare publică românească sau din bugetul altor finanţatori.

„Este vorba nu doar de cofinanţarea din alte surse bugetare. În acest moment există un trend în societate, ca şi din partea companiilor, să fie linii de finanţare pentru proiectele unor asociaţii. Formularea din proiect, de la articolele 18 şi 19, este foarte vagă şi nu ştiu dacă se exclude posibilitatea ca toţi cei care iau finanţări de la companii să primească finanţare şi de la primărie. Ar fi păcat să se piardă aceste proiecte”, a spus el.

Aurelian Bădulescu a replicat că va fi permisă cofinanţarea, dar că pentru Municipalitate este foarte importantă transparenţa.

„Poate să aplice, dar noi ne dorim foarte clar ca proiectul să fie transparent, să se ştie în parteneriat cu cine se face obiectivul pe care îl vizează”, a spus el.

Viceprimarul a menţionat că proiectul urmează să fie dezbătut de către Comisia juridică şi de cea pentru cultură, unde poate suferi modificări.

Potrivit regulamentului, programele şi proiectele de interes public vor fi selecţionate pentru finanţare în cadrul limitelor unui fond anual aprobat de CGMB. Evaluarea şi selecţia proiectelor se va face de către comisii formate dintr-un număr impar de membri (3-7 membri) din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi/sau al organismelor prestatoare de servicii publice şi de interes local, numiţi prin dispoziţie de primar.