„Invit companiile româneşti şi internaţionale să se înscrie la această procedură de achiziție. Întrucât este o licitație importantă, la care ne dorim să avem cât mai mulți participanți, am transmis informația către camerele de comerţ și către ataşaţii comerciali ai ambasadelor. În ceea ce privește sursa de finanțare a proiectului, vom aplica pentru 300 de milioane de euro din fonduri nerambursabile la Programul Operațional Regional 2021 – 2027. Pentru restul de 200 de milioane de euro, analizăm posibilitatea contractării unor împrumuturi și atragerii de fonduri din partea instituţiilor financiare internaţionale.”, a explicat edilul – șef.
Licitația va fi împărțită în 16 loturi, pentru 15 dintre acestea vor fi achiziționate serviciile de proiectare și execuție, iar pentru lotul 16 doar serviciile de execuție, întrucât proiectul tehnic a fost realizat.
Liniile de tramvai a căror infrastructură va fi reabilitată leagă zone importante importante ale orașului și se află pe artere intens circulate precum: Bd. Th. Pallady, Bd. 1 Decembrie 1918, Bd. Basarabia, Calea Călărașilor, Bd. Corneliu Coposu, Bd. Pache Protopopescu, Bd. Barbu Văcărescu, Bd. Bucureștii Noi, Galea Griviței, Bd. Ion Mihalache, Bd. Chișinău, etc.
În prezent, Bucureștiul are o reţea deja modernizată de 90 de kilometri.
Prin reabilitarea celor 50 de km, toată infrastructura de tramvai a orașului va fi complet modernizată în doi ani, potrivit PMB.