Primarul General, Gabriela Firea: „Poluarea din Capitală nu a apărut în anul 2016, este un subiect ignorat de toate autoritățile timp de peste 20 de ani! Conștienți de gravitatea acestei probleme, ne-am concentrat eforturile pentru implementarea unor măsuri eficiente de reducere a poluării în Capitala României.
Astfel, pentru prima dată în București, specialiștii Primăriei Capitalei au elaborat Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) – primul document strategic care cuprinde soluții reale pentru combaterea poluării în Capitală!
Doresc să subliniez că PICA nu înseamnă doar Primăria Capitalei ci însumează de fapt efortul comun al tuturor celor ce răspund de traficului urban, de creșterea eficienței energetice, eliminarea surselor de poluare generate de activitățile de construcții precum și de îmbunătățirea calității spațiilor verzi din Capitală, adică atât autoritățile locale cât și Guvernul, prin ministerele de resort!
Primăria Capitalei, spre deosebire de Guvernul României, a luat măsuri concrete, care deja dau rezultate în ceea ce privește traficul rutier și poluarea în Capitală!
Să detalieze punct cu punct Ministerul Mediului de exemplu, Ministerul Transporturilor, sau Ministerul Energiei ce au facut pentru combaterea poluării în Capitală! Să dăm deoparte politica și să vorbim concret despre obligațiile pe care le au ministerele din subordinea Guvernului în ceea ce privește combaterea poluării:
– aplicarea principiului european ‘poluatorul plătește’ pentru vehiculele poluante, prin instituțiile de resort (Ministerul Mediului) – nu s-a făcut nimic în acest sens!
– urgentarea lucrărilor la centura ocolitoare a Capitalei și demararea, în regim de urgență, a lucrărilor la noua centură a Bucureștiului, care va face legătura între A1 și A2 – (Ministerul Transporturilor) – nu s-a făcut nimic în acest sens!
– finalizarea lucrărilor la Magistrala M5 (Drumul Taberei) și demararea lucrărilor la Magistrala M6 – Gara de Nord – Otopeni – (Ministerul Transporturilor).
– modernizarea în regim de urgență a 3 din cele 4 CET-uri care, din cauza lipsei investițiilor, reprezintă un factor major de poluare, responsabilitate a Ministerului Energiei. Nu s-a facut nimic în acest sens! Mai mult decât atât, să explice public ministrul Mediului, care susține că poluarea este generată doar de trafic, de ce se înregistrează încă depășiri ale valorilor limită ale concentrațiilor de PM10 când știm cu toții că traficul rutier s-a redus aproape la jumătate în această perioadă.
– gestionarea eficientă a depozitelor de deșeuri. Aceste depozite de deșeuri funcționează în baza Autorizaţiei Integrate de mediu emisă de autoritățile centrale aflate în subordinea Ministerului Mediului. (Agenția pentru Protecția Mediului)”.
Reamintim de asemenea că programele de salubrizare, inclusiv spălarea arterelor din toate cele 6 sectoare sunt stabilite de primăriile de sector şi puse în aplicare de operatorul de salubritate care acționează pe raza sectorului respectiv.”
Măsuri de combatere a poluării implementate de Primăria Capitalei
Primarul General, Gabriela Firea, a mai explicat că măsurile prevăzute în PICA, implementate de Primăria Capitalei nu pot fi contestate, întrucât rezultatele acestora se pot vedea zilnic în București:
„Pentru prima dată în ultimele decenii am alocat milioane de euro pentru modernizarea mijloacelor de transport în comun: autobuze noi, Euro 6, achiziționăm autobuze hibrid, autobuze electrice și tramvaie noi!
Mii de elevi beneficiază gratuit de autobuze școlare care degajează astfel traficul rutier din cele mai aglomerate zone ale Capitalei! Au fost realizate culoare unice pentru transportul în comun, pentru liniile de tramvai cu utilizare intensă, semaforizarea inteligentă a intersecțiilor – care contribuie la fluidizarea traficului și implicit la reducerea poluării precum și încurajarea mijloacelor de tranport alternativ atât prin realizarea de piste de biciclete, cât și prin acordarea a 30.000 de vouchere pentru achiziționarea de biciclete!
Mai mult decât atât, am reușit eliminarea a peste 4.000 de rable din traficul bucureștean, prin acordarea a 5.000 de ecovouchere în valoare de câte 9.000 de lei fiecare celor care și-au casat mașinile vechi!”
De asemenea, edilul șef a mai amintit că sunt în derulare lucrări pentru investițiile privind infrastructura rutieră, cum ar fi Penetraţie Splaiul Independenţei – Ciurel, Penetraţia Prelungirea Ghencea – Domneşti, Străpungerea Bd. Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu sau supralărgirea Șos. Fabrica de Glucoză, iar Primăria Municipiului Bucuresti lucreaza la proiectul terminalul intermodal amplasat la intersecția Șos. Pantelimon și Șos. Vergului (parcaj suprateran de 420 de locuri). Anul trecut a fost elaborat proiectul tehnic si a fost dat ordinul de începere a lucrărilor.
Controale la șantierele din București – amenzi de peste 70.000 de euro
Primarul General, Gabriela Firea: „Având în vedere că și șantierele constituie o altă sursă de poluare, în perioada 2017-2019, inspectorii Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București au întreprins 1.527 acțiuni de control atât la şantierele de pe proprietate privată cât şi la cele de pe domeniul public aparţinând Municipiului Bucureşti.
În urma acestor controale au fost aplicate 904 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 400.000 de euro, pentru nerespectarea prevederilor actelor normative (neconformitățile constatate fiind lipsa implementării măsurilor necesare evitării producerii și răspândirii prafului).
În acest an, au fost verificate peste 237 de șantiere și au fost aplicate amenzi de peste 76.000 euro”.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat joi România pentru că nu a luat măsuri pentru a combate poluarea din Bucureşti, potrivit minutei de şedinţă. Mai precis, Comisia Europeană reclamă că valorile – limită pentru concentraţiile de PM10 (pulberi fine cu efecte nocive asupra sistemului respirator) au fost depăşite sistematic şi persistent în Bucureşti din 2007 şi până în 2014 inclusiv.