„Lucrările de la Pasajul Doamna Ghica si Prelungirea Ghencea vor fi continuate, însă, deocamdată, șantierele sunt oprite, atât din cauza condițiilor meteo nefavorabile, cât și din cauza faptului că există o poprire a conturilor Primăriei Capitalei – ceea ce înseamnă că, pentru moment, nu se pot face plăți și nu se pot realiza investiții”, au răspuns reprezentanții PMB la o solicitare a ECONOMICA.NET.
Ei au mai spus că Primăria Capitalei caută soluții financiare pentru rezolvarea acestei situații.
„Se va realiza un buget foarte clar și realist, PMB va solicita Ministerului de Finanțe eșalonarea datoriilor existente și ridicarea pragului de îndatorare astfel încât să se poată realiza împrumuturi mai mari pe termen mediu și lung. Datoriile curente ale Primăriei Capitalei sunt de 2,5 miliarde lei„, au adăugat reprezentanții municipalității.
Potrivit lor, așa cum a declarat public primarul general, Nicușor Dan, „prioritatea lunii ianuarie este elaborarea bugetului și a programului de investiții pentru anul acesta și pentru anii următori. În luna februarie se va începe operaționalizarea marilor lucrări de investiții pe care bucureștenii le așteaptă”.
Reprezentanții PMB au detaliat și stadiul lucrărilor pe cele două șantiere mari din Capitală: „progresul fizic al lucrărilor de la Pasajul Doamna Ghica este de aproape 50%, conform raportărilor consultantului proiectului. Menționăm că tablierul metalic reprezintă 50% din lucrare. Progresul fizic al lucrărilor de la Prelungirea Ghencea este de 3%. Au fost executate lucrări doar pe sectorul Strada Brașov- Râul Doamnei”.
De ce nu sunt plătiți angajații unor companii municipale?
ECONOMICA.NET a relatat încă de la finele anului trecut despre șantierele abandonate de la Doamna Ghica și Prelungirea Ghencea. Tot atunci, am solicitat PMB lămuriri cu privire la situația angajaților Trustului de Clăridi Metropolitane (TCM) care lucrau pe cele două șantiere și nu își mai primiseră salariile de câteva luni.
În răspunsul trimis săptămâna aceasta, reprezentanții municipalității au spus: „referitor la salariile angajaților din companiile municipale, au fost plătite pentru patru dintre acestea cu restanțe salariale mai vechi. Nu s-au putut plăti salariile pentru Compania Municipală Dezvoltare Durabilă, deoarece au venituri exclusiv pe capitolul de investitți, iar Primăria are conturile blocate pentru investiții. De asemenea, nu s-au plătit salariile pentru Compania Municipală Managementul Transportului, deoarece nu are contract cu Primăria”.
Citește și: