Primăria Capitalei nu poate susţine financiar transferul Metrorex de la Guvern la CGMB

Primăria Capitalei nu poate susţine financiar transferul Metrorex de la Guvern în subordinea CGMB, pentru că acest lucru ar însemna alocarea a 40 la sută din bugetul oraşului pentru subvenţiile RADET, RATB şi Metrorex, a arătat, miercuri, viceprimarul Cornel Pieptea, citat de Mediafax. 
Economica.net - mie, 21 oct. 2015, 15:54
Primăria Capitalei nu poate susţine financiar transferul Metrorex de la Guvern la CGMB

Viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea, susţine că ideea de a transfera Metrorex în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, care apare într-un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale, nu poate fi susţinută de Primăria Municipiului Bucureşti.

„Primăria Capitalei nu poate susţine financiar în acest moment un posibil transfer al Metrorex în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Ideea apare într-un proiect de lege iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale privind serviciul de transport public de călători. Deşi unificarea serviciilor de transport public este benefică pentru bucureşteni, Primăria Capitalei nu îşi permite finanţarea menţinerii actualelor condiţii de calitate ale transportului cu metroul”, a spus viceprimarul pe pagina sa de Facebook.

Pieptea a amintit că PMB deja acordă subvenţii pentru RADET şi RATB, de 250 de milioane de euro anual, iar preluarea Metrorex ar însemna încă 80 de milioane de euro anual.

„Din punct de vedere bugetar, în acest moment, primăria acordă subvenţie pentru RATB şi RADET în valoare de aproape 250 milioane euro anual dintr-un total mediu al veniturilor locale de circa 840 milioane euro. Dacă s- ar adăuga şi subvenţia pe care o primeşte acum Metrorex de la Guvern, de circa 80 milioane euro anual, aproape 40 la sută din bugetul oraşului ar merge doar pe subvenţii. Primăria ar deveni o instituţie cu pronunţat caracter social şi nu un promotor al dezvoltării durabile, cum ar trebui”, susţine Cornel Pieptea.

Sindicaliştii de la Metrorex au declarat în rânduri repetate că se opun transferului de la Guvern la CGMB, iar una dintre revendicările lor la ultimele proteste organizate a vizat tocmai renunţarea la acest proiect de act normativ.

Sindicaliştii au mai solicitat ca în cazul în care nu se poate renunţa la această decizie, transferul să se facă în baza unei legi organice şi în baza unui acord social semnat cu sindicatul din metrou privind preluarea tuturor salariaţilor actuali, iar metroul să fie în subordinea directă a primarului general al Capitalei.

Te-ar mai putea interesa și
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României totalizau 62,135 miliarde de euro la finele lunii decembrie 2024, în creştere cu 1,57% comparativ cu nivelul de 61,174 miliarde de euro......
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna ianuarie 2025, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 ...
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat un declin de 2,1% în 2024, comparativ cu 2023, scăderea ...
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata ...