Primăria Capitalei oferă microgranturi de 8.000 de lei în cadrul Programului de bugetare participativă pentru tineri – proiect
Potrivit proiectului iniţiat de către consilierul general Ionuţ Aruxandei (USR), programul va fi organizat şi implementat de Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive Bucureşti – Proedus, având un buget în valoare totală de un milion de lei. Programul se va adresa tinerilor cu vârste cuprinse între 14-35 de ani.
Conform documentaţiei ataşate, iniţiativa reprezintă un răspuns la solicitările şi nevoile ONG-urilor sau grupurilor informale de tineret, punând accent pe activităţile civice şi în beneficiul comunităţii bucureştene.
Bugetul total al apelului de proiecte, pentru anul 2022, este de 900.000 lei, la care se adaugă 100.000 lei pentru diversele cheltuieli în ceea ce priveşte vizibilitatea, organizarea şi derularea apelului.
Vor fi eligibile proiectele depuse de către ONG-uri (echipa de implementare fiind formată din tineri cu vârste cuprinse între 14- 35 de ani) sau de către grupuri informale de tineri (cu cel puţin trei tineri cu vârste cuprinse între 14-35 de ani) care vizează şi au ca beneficiari direcţi tinerii bucureşteni.
Se încurajează proiectele care aduc o contribuţie reală prin identificarea unei probleme publice şi care aduc în prim plan aspecte legate de viaţa comunităţii bucureştene. Tematica eligibilă pentru acest apel de proiecte vizează următoarele direcţii majore:
– Ecosistem de tineret;
– Recuperare postpandemie;
– Stimularea inserţiei tinerilor pe piaţa muncii;
– Participarea tinerilor;
– Educaţie/învăţare;
– Comunitate;
– Mediu;
– Angajabilitate.
Proiectele vor fi evaluate în două etape. În primă instanţă, o comisie mixtă va realiza o evaluare administrativă, verificând eligibilitatea cheltuielilor şi conformitatea cu regulamentul. Va urma o etapă de vot pe site-ul PMB, în cadrul unei platforme dedicate, voturile fiind exprimate de către bucureşteni cu vârste cuprinse între 14-35 ani. Câştigătorii vor implementa proiectele în baza unui acord de parteneriat cu PROEDUS.
ONG-urile vor beneficia de microgranturi în valoare de 2.500 – 8.000 de lei, în timp ce grupurile informale vor putea primi microgranturi cu valori cuprinse între 1.500 – 7.500 de lei.
Fiecare entitate eligibilă poate beneficia de maximum trei microgranturi, prin completarea de cereri distincte de aplicare.
În referatul de aprobare se precizează că 2022 este anul european al tineretului, un an în care fiecare autoritate centrală sau locală din UE trebuie să reevalueze felul în care priveşte tinerii şi investeşte resurse în aceştia.