Primăria Capitalei va acorda un ajutor financiar de 1.000 de lei lunar pentru copiii cu handicap
Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 48 de voturi „pentru” şi o abţinere.
Firea a spus că în Capitală sunt 4.666 de copii cu dizabilităţi care primesc de la stat ajutoare foarte mici, respectiv 100 de lei pentru copilul cu dizabilitate şi 1.000 de lei pentru însoţitor, ea susţinând că a avut discuţii cu mai multe asociaţii şi ONG-uri, care au solicitat un astfel de proiect.
Consilierul general Roxana Wring a spus că grupul USR votează în favoarea proiectului, deşi o idee mai bună ar fi fost ca banii alocaţi pentru stimulente să fie mai degrabă folosiţi pentru o strategie completă.
„Suma pe care o vom da, în jur de 12 milioane de euro, este destul de mare. Nu prea mare, dar cu ea ar putea fi făcută o strategie integrată pe termen mediu şi lung, precum transport specializat, integrare şcolară, piscină adaptată, locuri de joacă adaptate. Este foarte bine că dăm aceşti bani, dar mi-aş dori ca la sfârşitul mandatului să facem o evalare şi să vedem dacă această sumă nu ar fi putut fi folosită mai bine la această strategie”, a susţinut Roxana Wring.
Primarul Capitalei a promis ca în următoarea şedinţă de consiliu, din luna august, consilierii generali vor supune la vot un proiect de hotărâre similar pentru persoanele cu dizabilităţi care au vârsta peste 18 ani.
Consilierul PNL Cătălin Deaconescu a adus un amendament la proiectul de hotărâre, aprobat de consilierii generali, prin care să fie excluse copiile documentelor, părinţii sau susţinătorii legali ai copiilor cu handicap putând astfel să se prezinte doar cu documentele în original, iar acestea să fie scanate.
„Trăim în secolul 21, în anul de graţie 2017 după Hristos, în era digitală. Ar trebui să realizăm că ţinem o birocraţie specifică anilor 50. Cred că putem adopta un proces de simplificare în relaţia cu cetăţeanul. Considerăm că solicitarea unor copii xerox ale documentelor nu mai este necesară. Aparţinătorii beneficiarilor pot veni cu originalele, să fie scanate şi stocate. Ce să mai spun despre dosarul cu şină… Cred că suntem ultima ţară din lume care mai solicită un dosar cu şină de la beneficiari”, a explicat consilierul.
De asemenea, conform amendamentului, în cazul în care susţinătorii legali ai copiilor cu handicap nu depun de prima dată dosarul complet, vor putea aduce restul documentelor într-un anumit termen stabilit.
Potrivit proiectului de hotărâre, suma de 1.000 de lei va fi acordată doar prin virament bancar, în fiecare lună, de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti din cadrul Primăriei Capitalei, în baza unui dosar care va conţine certificatul de naştere al copilului, în original şi copie, pentru copiii de până în 14 ani sau buletinul, în cazul copiilor de peste 14 ani, actul de identitate al reprezentantului legal în original şi copie, actul de identitate al celuilalt părinte în original şi copie sau copie de pe certificatul de deces, copie a certificatului de căsătorie al părinţilor sau hotărârea de divorţ, certificatul de încadrare în grad de handicap în original şi copie, extrasul de cont şi o cerere tip, iar pentru cazurile excepţionale, decizia tutorelui şi actul de identitate în original şi copie sau hotărârea centrului de plasament şi actul de identitate al asistentului maternal în original şi copie.
Dosarul cu documentele doveditoare trebuie depus la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, putând beneficia de cei 1.000 de lei copiii de până în 18 ani cu handicap, cu condiţia ca cel puţin unul dintre părinţi să aibă domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti.
În expunerea de motive, municipalitatea arată că la începutul anului 2017 erau înregistraţi aproape 5.000 de copii cu handicap, mai mult de jumătate dintre ei cu handicap grav.
„Conform datelor statistice furnizate de către Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Dizabilităţi, în trimestrul I al anului 2017 erau înregistraţi un număr total de copii cu handicap de 4.666, din care: 3.229 copii cu hadicap grav, 914 copii cu handicap accentuat, 486 de copii cu handicap mediu şi 37 de copii cu handicap uşor. Dată fiind această situaţie, părinţii trebuie sprijiniţi de către stat în îngijirea, creşterea şi dezvoltarea armonioasă a copilului cu handicap, în cadrul familiei”, explică iniţiatorii proiectului.
Consilierii generali au aprobat, în şedinţa din 18 mai, şi un proiect de hotărâre prin care Primăria Capitalei va acorda, prin Centrul de Servicii Comunitare Integrate pentru Tineri al Municipiului Bucureşti, un stimulent de 1.500 de lei net fiecărei familii de tinerii care se căsătoresc, cu condiţia ca cel puţin unul dintre soţi să fie la prima căsătorie şi cel puţin unul dintre ei să aibă domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti.
De asemenea, în 8 iunie a fost aprobat şi proiectul de hotărâre care prevede acordarea unui stimulent financiar în valoare de 2.500 de lei pentru copiii nou-născuţi, cu condiţia ca unul dintre părinţi, cel puţin, să aibă domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti, iar copilul să se fi născut într-una dintre maternităţile din Capitală.