Ea a făcut aceste precizări în contextul în care consilierii generali ai Capitalei au aprobat o hotărâre privind implementarea programului ‘Parteneriat între generaţii în Municipiul Bucureşti’, în baza căruia primarul general va desemna componenţa unei comisii care va pregăti cadrul juridic necesar aplicării acestor măsuri. Comisia va fi formată din cinci sau şapte membri.
‘Există două paliere ale acestui proiect de hotărâre, deci două posibilităţi prin care studenţii aplicanţi pot să beneficieze de această bursă din partea municipalităţii. Primul palier se referă la relaţia dintre student şi un cetăţean senior la care locuieşte în gazdă, sub confirmarea acestui cetăţean senior că studentul îl ajută în procurarea de medicamente, de alimente de strictă necesitate, precum şi o dată pe săptămână – ajutor pentru deplasarea la o activitate, la prieteni sau la un spectacol. (…) Cel de-al doilea palier se referă la relaţia dintre student şi o familie care are copii elevi, dar care nu are posibilitatea unor cursuri sau unei pregătiri suplimentare faţă de ceea ce se predă la şcoală. Studentul va primi această bursă din partea Primăriei dacă va prezenta acest acord, cu semnătură, confirmarea din partea familiei că a predat acele ore de două ori pe săptămână, câte două ore’, a explicat edilul general.
Gabriela Firea a menţionat că poate fi vorba de predarea unor meditaţii privind limbi străine, limba română, matematică, IT, dar şi alte discipline. Formularul tip pentru studenţii interesaţi de acest program se va găsi pe internet.
Edilul general a adăugat că propunerea a venit din partea mai multor asociaţii studenţeşti, dar şi că bugetul total destinat acestui program va putea fi estimat abia după evaluarea tuturor aplicanţilor. Programul va fi derulat prin Centrul Comunitar de Servicii Integrate pentru Tineret al Municipiului Bucureşti. În Capitală există 170.353 de studenţi, dintre care 130.475 urmează cursurile unei facultăţi de stat, a mai precizat Gabriela Firea.
Ea a anunţat, totodată, că în perioada următoare va prezenta un proiect de hotărâre în baza căruia studenţii să poată beneficia de o bursă pentru participarea la cursuri de formare profesională, fără ca acest lucru să fie condiţionat de o prestaţie socială.
Matei Ţugui, consilier general USB, a propus un amendament în baza căruia atribuţiile comisiei, planul şi calendarul de acţiuni ar urma să fie aprobate prin hotărâre de CGMB, iar această comisie va informa lunar CGMB privind stadiul implementării şi rezultatele programului. Amendamentul, susţinut şi de PNL, a fost respins.
Rogin Marius, consilier PNL, a apreciat că ar trebui să existe o serie de criterii restrictive în ce priveşte beneficiarii programului, exprimând temerea că ar putea exista persoane care vor profita de o astfel de formă de ajutor social. Primarul general a declarat că Primăria va avea relaţie o directă cu toate facultăţile pentru confirmări privind situaţia şcolară a beneficiarilor.