Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat joi presei că municipalitatea are fondurile necesare pentru această achiziţie şi că ideea a fost propusă în cadrul unui proiect care a fost votat în programul de bugetare participativă.
Defibrilatoarele vor fi amplasate în locuri precum zona gării sau a primăriei, însă acestea vor fi stabilite în urma consultării cu reprezentanţii SMURD Cluj. De asemenea, întreţinerea aparatelor se va face în parteneriat cu SMURD.
Ideea a fost exprimată, în urmă cu doi ani, la Cluj, şi de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat, care a spus, la acel moment, că o asemenea iniţiativă poate salva vieţi.
Raed Arafat s-a referit atunci, în cadrul unei întâlniri cu studenţii medicinişti clujeni, la modul în care cetăţenii pot sprijini sistemul de urgenţe şi a spus că locurile foarte aglomerate din oraş, clădirile publice şi chiar blocurile de locuinţe ar trebui dotate cu defibrilatoare. El a subliniat faptul că prezenţa acestui aparat în locuri care să fie la îndemâna populaţiei şi folosit de către oamenii obişnuiţi este foarte importantă, având în vedere că la fiecare minut pierdut scad cu 10% şansele de supravieţuire în cazul neacordării primului ajutor în caz de stop cardio-respirator.
„În alte ţări au mers şi mai departe. Cine credeţi că este aşteptat să facă defibrilarea precoce? Dumneavoastră! Au pus defibrilatoare în stradă, la gară. (…) Sunt defibrilatoare inteligente care nu vă permit să greşiţi, dar care dacă le scoateţi şi le folosiţi puteţi salva o viaţă încă înainte să ajungă echipa de prim-ajutor”, a spus Raed Arafat.