„În vederea operaţiunii de demontare a halei s-au obţinut atât avizul pentru conceptul de strămutare eliberat de Ministerul Culturii, precum şi avizul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Bucuresti. Astfel, pentru proiectul de desfacere, s-a eliberat în condiţiile legii autorizaţia de dezmembrare, în vederea executării lucrărilor pentru demontarea elementelor artistice componente ale Halei Matache”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de municipalitate.
Potrivit sursei citate, restaurarea, recondiţionarea şi depozitarea elementelor halei se vor face în condiţii optime, în vederea reconstruirii pe un amplasament adiacent.
Primăria Capitalei mai precizează că activitatea de demontare se face în baza expertizei şi a studiului întocmit de specialişti în clădiri de patrimoniu, la solicitarea municipalităţii.
„Operaţiunea are loc în prezenţa unui expert restaurator, atestat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, în domeniul restaurării structurilor metalice, conform prevederilor exprese ale legii. De asemenea, precizăm şi pe această cale că vor fi executate mulaje ale basoreliefului ornamental de pe faţada principală, în vederea reconstruirii acestuia. Este important de subliniat că elementele arhitecturale cu valoare de patrimoniu se vor preleva, conserva, depozita şi restaura, în vederea reconstrucţiei clădirii”, se mai arată în comunicat.
Potrivit municipalităţii, lucrările vor fi executate cu celeritate, având în vedere „situaţia de disconfort prelungit a locuitorilor din zonă, (disconfort creat de nenumărate contestaţii ale lucrării depuse atât la instanţele din Bucureşti, cât şi la cele din Cluj-Napoca), precum şi impactul negativ asupra agenţilor economici, astfel încât operatiunea de desfacere să fie finalizată cât mai repede”.
Este important de menţionat, subliniază Primăria Capitalei, că autorizaţia de construire a fost eliberată cu respectarea legislaţiei în vigoare, având la bază toate avizele necesare. „Totodată, menţionăm şi pe această cale că faza avizării PUZ-urilor corespunzătoare diametralei Nord-Sud este independentă de decizia strămutarii Halei Matache, aceasta din urmă reprezentând un imobil aflat în proprietatea privată a municipalităţii încă din 2010”, se mai arată în comunicat.
In cazul Halei Matache, mai precizează sursa citată, decizia municipalităţii nu a fost una de demolare a imobilului, ci de relocare a acestuia, pe un alt amplasament, reamplasare ce urmează a fi realizată ulterior restaurării elementelor metalice care au fost considerate de către experţii în materie ca având valoare de monument istoric.
Precizările Primăriei Capitalei vin după ce reprezentanţii ONG-urilor care se opun mutării Halei Matache au reclamat că municipalitatea bucureşteană a început deja, luni seară, acţiunile de demontare a construcţiei.
Preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”, Nicuşor Dan, a declarat, pentru MEDIAFAX, că aproximativ 30 de poliţişti locali au încercuit perimetrul halei, iar muncitori aduşi de Primăria Capitalei ar fi început deja să taie acoperişul halei.
„Poliţia Locală a refuzat să ne spună dacă există autorizaţie pentru aşa ceva. În aceste condiţii, am sunat la 112 şi am chemat Poliţia, pentru ca agenţii să îi ceară şefului de şantier documentele necesare pentru această operaţiune. Acesta a prezentat o autorizaţie care era emisă chiar azi (luni – n.r.). În ceea ce ne priveşte, vom continua lupta la tribunal”, a spus Nicuşor Dan.
Lucrările în vederea reamplasării halei au început după ce luni, la sediul Primăriei Capitalei, a avut loc o dezbatere publică asupra celor trei planuri urbanistice zonale (PUZ) pentru zona Berzei-Buzeşti, care prevăd, printre altele, strămutarea Halei Matache.
Cu acest prilej, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul” a arătat că PUZ-urile respective, dacă vor fi aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), vor fi atacate în instanţă.
„Suntem deja în instanţă, cu acţiuni împotriva unor avize premergătoare PUZ-urilor. În secunda în care acestea vor fi aprobate, dacă nu vor fi anulate până atunci în instanţă, le vom ataca şi pe ele, pentru că legea interzice mutarea halei, şi ei (Primăria Capitalei – n.r.) o mută. Legea zice că trebuie să ai un studiu de trafic şi un aviz de mediu, pe care ei nu le au, şi trebuie să ai şi nişte studii de fundamentale, pe care ei nu le au. În total, 12-13 elemente de ilegalitate”, a spus Nicuşor Dan.
După aceeaşi dezbatere, arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a declarat că, în problema Halei Matache şi a administraţiei versus ONG-uri, singurele victime sunt cetăţenii din zonă, care au de suferit din cauza opririi proiectului municipalităţii.
Pătraşcu a mai spus că, din punct de vedere al monumentului istoric reprezentat de Hala Matache, „elementele de metal sunt valoroase”, acestea urmând a fi extrase, depozitate, restaurate şi folosite la reconstruirea pe un alt amplasament.
Directorul Direcţiei de Transporturi din Primăria Capitalei, Ion Dedu, a arătat că PUZ-urile pentru zona Berzei-Buzeşti ar putea fi dezbătute în şedinţa CGMB de la jumătatea lunii aprilie, precizând că, dacă acestea vor fi aprobate, va fi obţinută autorizaţia de construire, iar lucrările vor fi reîncepute pe această porţiune de arteră din diametrala Berzei-Buzeşti-Uranus.
„În două-trei săptămâni, dacă PUZ-urile vor fi aprobate şi autorizaţia de construire emisă, vom putea relua lucrările pe porţiunea Calea Griviţei-Mircea Vulcănescu şi, până la sfârşitul anului, vom putea termina acest proiect”, a spus Dedu, precizând că, din punctul de vedere al reprezentanţilor municipalităţii, soluţia de strămutare a Halei Matache este mai ieftină cu aproximativ un milion de euro decât păstrarea acesteia pe actualul amplasament.
Mutarea Halei Matache este necesară, potrivit municipalităţii, pentru a face loc magistralei rutiere Buzeşti-Berzei.
La 20 septembrie 2012, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara că trebuie lămurită situaţia Halei Matache, pentru că în proiectul magistralei rutiere Buzeşti – Berzei sunt cheltuieli fantastice. Edilul a precizat atunci că hala va fi mutată „exact cu 37 de metri şi 20 de centimetri mai încolo”, pentru construcţia drumului.
În 13 februarie, peste 50 de persoane au protestat în faţa Ministerului Culturii, solicitând ministrului de resort să retrimită avizul de mutare a Halei Matache la Comisia Monumentelor Istorice, deoarece atunci când acesta a fost acordat, nu s-ar fi luat în calcul varianta păstrării amplasamentului monumentului.
La 27 februarie, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”, Nicuşor Dan, declara că a cerut în instanţă suspendarea actului administrativ emis de municipalitate, respectiv a autorizaţiei prin care Hala Matache urmează să fie „strămutată prin demolare”.