Proiectul administraţiei locale mai prevede că vor fi modernizate cele două staţii între care circulă telecabina, amenajarea zonei pietonale de la poalele Dealului Cetăţii şi redimensionarea camerelor tehnice în cele două staţii, de plecare şi de sosire, pentru noile fluxuri de turişti.
De asemenea, vor fi modernizate grupurile sanitare, iar rampele pentru persoanele cu deficienţe neuromotorii vor fi adaptate la standardele şi normativele în vigoare.
„Telecabina care deserveşte în prezent Cetatea Deva a fost pusă în funcţiune în anul 2005 şi are o capacitate de 16 locuri. Instalaţia şi echipamentele sunt depăşite din punct de vedere al sistemelor funcţionale, iar telecabina nu mai face faţă afluxului mare de turişti”, a declarat primarul municipiului Deva, Florin Oancea.
Durata de implementare a investiţiei, de la semnarea contractului şi predarea amplasamentului către firma care va câştiga licitaţia. este de 12 luni.
Proiectul se află în faza de evaluare a ofertelor depuse, el fiind parte a strategiei de dezvoltare a municipiului Deva în ceea ce priveşte promovarea, dezvoltarea şi valorificarea patrimoniului natural şi cultural, precum şi dezvoltarea turismului.
Anul trecut, Cetatea Deva a fost vizitată de 176.161 de turişti care au folosit telecabina, iar din vânzarea biletelor de transport au fost aduşi la bugetul local al municipiului Deva 2,64 de milioane de lei, potrivit datelor primăriei.