Primăria Municipiului București a cerut finanțare europeană pentru 100 de tramvaie și 100 de autobuze electrice
Primăria afirmă că a făcut această precizare, întrucât în spaţiul public au apărut informaţii false cu privire la accesarea fondurilor europene din ultimii ani, menţionând că Axa Prioritară 4 este dedicată în exclusivitate regiunilor mai puţin dezvoltate din România.
„În perioada de programare 2014 – 2020, singura oportunitate de finanţare din fonduri europene dedicată mobilităţii urbane durabile pentru regiunea Bucureşti-Ilfov a reprezentat-o Axa Prioritară 3: Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon, O.S 3.2 Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă, din cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020. Obiectivul specific 3.2 din POR 2014-2020 sprijină proiectele care dovedesc că au un impact pozitiv direct asupra reducerii emisiilor de echivalent CO2, generate de transportul rutier motorizat de la nivelul municipiilor/oraşelor şi al zonelor funcţionale ale acestora. Cu toate că alocarea financiară pentru apelul dedicat regiunii BI a fost de 136.647.706 Euro (FEDR+BS), Municipiul Bucureşti a reuşit să semneze contracte de finanţare în valoare de 279 milioane de euro, beneficiind astfel de mecanismul supracontractării”, a declarat viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, citat în comunicat.
Municipiul Bucureşti a depus în cursul anului 2018, în cadrul axei unde era eligibil ca şi solicitant, respectiv POR 2014-2020 – Axa 3, 13 cereri de finanţare în vederea obţinerii de finanţare nerambursabilă, aferente următoarelor proiecte: opt proiecte ce vizează achiziţionarea a 100 de tramvaie; patru proiecte pentru achiziţia a 100 autobuze electrice; un proiect de modernizare a unui tronson de 1,1 km cale dublă de linie de tramvai, arată PMB.
Pentru linia de tramvai de pe bd. Vasile Milea, viceprimarul Aurelian Bădulescu a adăugat că, în acest moment, procedura de achiziţie privind execuţia lucrărilor de modernizare se află în curs de desfăşurare, mai exact în etapa de evaluare a propunerilor tehnice. Se estimează că în cursul lunii septembrie va fi atribuit contractul de execuţie a lucrărilor, care ar urma să fie realizate în 12 luni.
‘În ceea ce priveşte realizarea celorlalte investiţii în modernizarea căii de rulare a tramvaielor în Bucureşti, echipa PMB a purtat o serie de discuţii cu factorii implicaţi în pregătirea următorului exerciţiu financiar 2021-2027 pentru includerea ca proiecte prioritare de mobilitate a investiţiilor de modernizare a căii de rulare pentru liniile ce vor fi deservite de noile tramvaie achiziţionate în cadrul proiectelor europene’, precizează Primăria Capitalei.