Potrivit sursei, proiectul a fost depus spre finanţare din fonduri europene de către Primăria Municipiului Oradea prin Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională la Agenţia de Dezvoltare Regională prin Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027, apelul de proiecte 713 „Îmbunătăţirea infrastructurii de turism, în special în zone care dispun de un potenţial turistic valoros, inclusiv îmbunătăţirea accesului către resursele şi obiectivele turistice”. Acest apel de proiecte a fost dedicat mediului urban.
Valoarea totală a proiectului este de 214.590.757,59 de lei (TVA inclus), din care finanţarea nerambursabilă este de 62.103.749,99 de lei (TVA inclus). Durata de execuţie este de doi ani de la semnarea contractului de lucrări.
În acest moment, proiectul tehnic este finalizat, urmând a fi lansată achiziţia execuţiei lucrărilor.
O parte din actualul Ştrand Ioşia, construit în anii ’80, va fi transformată într-o grădină termală modernă. Această grădină termală va deservi locuitorii municipiului Oradea şi turiştii care vor veni aici pentru relaxare, fiind prevăzută cu bazine interioare şi exterioare, bar cu servire din apă, platforme pentru plajă, zonă de spa, sală de fitness, punct de alimentaţie publică cu grupuri sanitare şi numeroase spaţii verzi, amenajate cu plante specifice microclimatelor din jurul zonelor cu apă termală şi un ponton pentru plajă pe malul Crişului Repede.
Reconfigurarea incintei actualului Ştrand Ioşia prevede că o treime din teren se va păstra ca ştrand, rămânând destinată seniorilor oraşului, iar pe două treimi din teren, spre latura sudică, se va amenaja grădina termală. Astfel, dacă suprafaţa totală aparţinând incintei ştrandului existent este de 45.084 mp, grădina termală va ocupa o suprafaţă de 32.405 mp.
Pe latura sudică, se propune amenajarea unei parcări cu 147 de locuri, din care șase locuri pentru persoane cu dizabilităţi, opt pentru încărcare electrică şi locuri pentru biciclete.