Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei, municipalitatea îşi doreşte în timpul testării să estimeze costurile de operare, dar şi investiţiile care ar fi necesare pentru ca astfel de autovehicule să se regăsească în parcul auto al SC Oradea Transport Local SA. Testarea nu înseamnă numai probarea pe circuitul oraşului, ci şi monitorizarea tuturor caracteristicilor tehnice ale autobuzului, dar şi a gradului de satisfacere a cerinţelor călătorilor, precizează sursa citată.
„Avem nevoie de know-how pentru a şti ce să alegem în viitor în ceea ce priveşte transportul electric, fără emisii, adică un transport verde. Este cert că în următoarea perioadă de finanţare europeană singurele autobuze care vor mai fi finanţate vor fi cele hibrid sau cele electrice. Şi atunci, avem ocazia să ne punem la curent cu cele mai noi tehnologii, pentru a învăţa ce înseamnă un astfel de autobuz şi a-l şti folosi, pentru a putea lua decizia cea mai bună. Eu sper ca orădenii să observe diferenţa între ceea ce înseamnă un autobuz electric şi unul normal”, a declarat primarul Florin Birta, citat în comunicat.
Primul prototip ATP Bus e-UpCity are o capacitate de 83 de locuri şi o lungime de 12,18 metri. În varianta de configuraţie specială, omologarea îi permite 95 de locuri. Are o autonomie de minimum 200 de kilometri în oraş, ce poate fi extinsă până la 360 de kilometri.