Primăria Sectorului 2 vrea să cumpere patru hectare de spațiu verde din Parcul Plumbuita

19 10. 2023
Radu Mihaiu

Joi, în cadrul „Climate Change Summit”, edilul a precizat că terenul respectiv urma să devină construibil, dar că autoritatea locală vrea să îl cumpere.

„Redăm cât se poate de mult din spaţiile verzi care, trebuie să recunoaştem, au tot fost reduse. Astăzi am semnat un proiect de hotărâre de consiliu local, care sper să fie votat săptămâna viitoare, pentru recuperarea a patru hectare de spaţiu verde din Parcul Plumbuita. Patru hectare care erau pe cale să devine construibile. Astăzi semnez hotărârea prin care cer consiliului local să voteze cumpărarea acestui teren şi am găsit până acum o aliniere foarte bună a tuturor grupurilor politice”, a spus Mihaiu.

Pe de altă parte, edilul a precizat că neutralitatea climatică înseamnă, de fapt, bunăstare pentru cetăţeni. El a menţionat că Bucureştiul „este năpădit de maşini” şi că raportul dintre numărul de automobile şi locuitori e semnificativ mai mare decât în cazul Vienei.

„Sunt oameni care pleacă din Bucureşti pentru că stau prea mult în trafic, pentru că aerul este prea poluat, pentru că râul Colentina este prea murdar, pentru că îşi doresc o viaţă mai sănătoasă pentru ei şi pentru copiii lor. Spunem că ţinta noastră este neutralitatea climatică. Sună foarte hip (la modă, n.r.). Dar ea înseamnă bunăstarea oamenilor, de fapt. Înseamnă că respirăm un aer mai bun, că putem să mergem pe jos, să ne plimbăm prin oraşul nostru şi să îl iubim. Înseamnă că nu mai suntem sufocaţi de maşini. Făceam o comparaţie zilele trecute şi spuneam că Viena este un oraş de două milioane de locuitori şi 725.000 de maşini, pe când Bucureştiul e un oraş de 1,7 milioane de locuitori, cu 1,8 milioane de maşini. Suntem năpădiţi de maşini”, a precizat edilul.

Radu Mihaiu a adăugat că până în anul 2030 vor trebui implementate schimbări, iar acestea necesită „decizii curajoase”. Tendinţa este spre „mai puţină poluare, mai mult verde” şi consum mai eficient de energie.

„Sunt încă în Bucureşti oameni care se încălzesc nu cu lemne, cu godine. Şi acolo nu se ard lemne. Sau dacă se ard lemne, sunt lemne tratate. Mobilă şi tot felul de alte lucruri care se duc în aer. Una din problemele pe care le avem noi de rezolvat este aceasta, de a elimina sursele de poluare extremă. (…) Sectorul 2 este într-o zonă în care încălzirea pe bază de energie geotermală este posibilă. În nordul Bucureştiului există bazine de energie geotermală. Avem de rezolvat însă distribuţia acestei energii”, a spus el.